HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Aanpassing dienstverlening Hollands Kroon
07-12-2012
KopGroep Bibliotheken ontziet bij bezuinigingsmaatregelen de jeugd.
Het bibliotheekwerk van KopGroep Bibliotheken staat in de gemeente Hollands Kroon onder zware druk, zo wordt gemeld op de website. Volgend jaar moet er 10% bezuinigd worden en verdere bezuinigingen in 2014 en 2015 zijn niet uitgesloten. ‘Helaas is niet te voorkomen dat onze leden de gevolgen gaan merken, want de dienstverlening wordt op een aantal manieren aangepast.’

Bij de aanpassingen die worden doorgevoerd wil KopGroep Bibliotheken de jeugd tot en met 12 jaar zo veel mogelijk ontzien. Daarom komt er in de loop van volgend jaar een jeugdbus, ter vervanging van de bibliobus. De jeugdbus zal alle basisscholen aandoen waar geen bibliotheekvestiging is. Volwassen bibliobusgebruikers zijn dan aangewezen op een vaste vestiging van KopGroep Bibliotheken of kunnen via de website materialen reserveren en op een aangewezen locatie afhalen. Voor oudere en minder mobiele leden wordt gewerkt aan een vervoersdienst. Dit geldt ook voor de volwassen leners van de Bibliotheek Middenmeer.

De Bibliotheek Middenmeer fungeert vanaf 1 januari alleen nog als jeugdbibliotheek voor kinderen tot en met 12 jaar. Zij kunnen er zowel individueel als met school gebruik van maken. Tijdens schooltijden zijn er geen bibliotheekmedewerkers, de kinderen gaan onder begeleiding van hun leerkrachten zelf de uitlening verzorgen. Dinsdagmiddag is de bibliotheek van 14.30 tot 16.00 uur open voor ouders met peuters en voor kinderen die buiten schooltijd willen komen.

De openingstijden van de Bibliotheek Wieringen worden per 1 januari aangepast. Leden kunnen er dan op maandag, woensdag en vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur terecht. De bibliotheek zak in de loop van 2013 worden omgevormd tot een 'onbemande bibliotheek' waar op woensdagmiddag een medewerker aanwezig is om vragen te beantwoorden. Als onbemande bibliotheek zal de vestiging langer open zijn: van maandag tot en met vrijdag open van 9.00 tot 18.00 uur. Elders in het land zijn al positieve ervaringen opgedaan met dit soort onbemande vestigingen.

Voor de gebruikers van de KopGorep-bibliotheken in Anna Paulowna, Wieringerwerf en Niedorp staan er voor volgend jaar geen veranderingen op het programma.

Zie ook de eerdere berichten over de komst van de jeugdbus en over de acties tegen sluiting van de bibliotheken in Hollands Kroon.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie