HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Lezen leidt tot zorgeloosheid
10-12-2012
Onderzoek van BNL wijst uit dat zes op de tien Nederlanders (met name vrouwen) tijdens het lezen hun zorgen vergeten.
Boeken zijn belangrijk voor Nederlanders. Zes op de tien geven zelfs aan dat ze hun zorgen vergeten bij het lezen van een goed boek. Voor vrouwen geldt dit nog sterker dan voor mannen. In november dit jaar werd er door Blauw Research in opdracht van Stichting Bibliotheek.nl onder 507 Nederlandse respondenten onderzoek gedaan naar het leesgedrag van Nederlanders. Onlangs begon de campagne Lees Meer van de gezamenlijke bibliotheken als aftrap van de digitale bibliotheek. Inmiddels hebben zich ruim 8000 mensen aangemeld voor het lezen van e-books.

Buitenshuis wordt er gretig gelezen, zo blijkt: een op de vier Nederlanders gaat zelfs niet zonder een boek in de tas de deur uit. Ruim twee derde van hen staat open voor het lezen van een e-book. De tablet is voor onderweg het populairste apparaat om een e-book op te lezen, gevolgd door smartphone en e-reader. Mannen gebruiken liever de smartphone, vrouwen een e-reader.

Korte (reis)verhalen doen het onderweg goed bij zowel mannen als vrouwen. Daarnaast wordt het klassieke beeld ten aanzien van mannen en vrouwen voor wat betreft interessegebieden bevestigd: mannen lezen graag een detective of een boek over hun hobby, terwijl vrouwen liever naar een roman grijpen.

Als Nederland op stap gaat, zorgt het lezen van boeken er ook voor dat je in een bepaalde stemming komt of blijft. De top 5 van uitjes waardoor Nederlanders geïnspireerd raken om een boek te lezen, ziet er als volgt uit:

1. Een boek lezen over een stad in Nederland voordat je deze bezoekt, 67%
2. Een boek met korte zomer-/vakantieverhalen lezen tijdens een bezoek aan het strand of een strandtent, 64%
3. De biografie lezen van de artiest waar je zojuist een theatervoorstelling van hebt gezien, 51%
4. Een boek (voor)lezen over dieren na een bezoek aan de dierentuin, 48%
5. Na een bezoek aan De Kunsthal een roman lezen over een kunstroof, 42%

De favoriete plek om een boek te lezen blijft echter de huiselijke kring. Dit geldt zowel voor gewone boeken als e-books. De bank heeft hiervoor veruit de voorkeur, maar ook lezen in bed is populair. Een derde van de vrouwen en een kwart van de mannen sluit de dag graag af met een boek.

In het onderzoek is niet gekeken naar het welbevinden van mensen die door het lezen hun zorgen vergaten en daar na het lezen weer mee geconfronteerd werden. Zie ook dit eerdere bericht.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie