HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bundeling KB en SIOB bevestigd
13-12-2012
Wat al langer rondzong in de branche, werd aan het eind van de tweede dag van de Bibliotheektweedaagse op 13 december in Middelburg officieel bekrachtigd door Theo Bijvoet (hoofd Letteren en Bibliotheken bij OCW), Bas Savenije (directeur KB) en Maria Heijne (directeur SIOB): per 1 januari 2015 worden KB en SIOB gebundeld tot één organisatie.  
Met ingang van 1 januari 2015 zal de nieuwe bibliotheekwet van kracht worden, waarin de integratie van activiteiten van de KB en het SIOB geregeld wordt.

Voor de jaren 2013 en 2014 (en daarna) is de subsidie voor het SIOB geborgd. Bijvoet: 'Er is geld voor vier jaar, in totaal bijna veertig miljoen.' Op de vraag wat een en ander betekent voor de zichtbaarheid van de OB-taken in de nieuwe situatie antwoordde Heijne: 'Uitgangspunt en randvoorwaarde is het zichtbaar houden van die taken,' hetgeen door Bijvoet werd bevestigd. Hoe kijkt de KB aan tegen integratie met de nieuwkomer? Savenije: 'De KB heeft veel - met name wetenschappelijk - materiaal dat interessant is voor een groter publiek. We willen dat beschikbaar stellen voor meer mensen.' Savenije zegde tevens toe dat de vier miljoen leden van de OB's straks tevens lid zullen zijn van de (fysieke en digitale) KB.

Ten slotte nam Bijvoet de zorg weg van veel congresgangers dat de komst van de digitale bibliotheek Nederland zal leiden tot een tweedeling tussen de digitale en de fysieke bibliotheek. 'Op de ledenvergadering van de VOB werd gisteren sterk gepleit voor integratie van de fysieke en digitale bibliotheek. Dat concept van de geïntegreerde bibliotheek onderschrijf ik ten volle. De digitale bibliotheek moet de lokale fysieke bibliotheek ondersteunen en versterken.'

Zie ook dit filmpje met toelichting door de betrokkenen op de aankondiging van het samengaan.

Zie verder ook eerdere berichtgeving.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (2)

Johan Stapel
16-12-2012 14:45
Voor degene die hier niet bij was - of het nog eens wil zien: de video-opname van het vraaggesprek (6'50") staat op http://youtu.be/XzTNbgVcfqs
Bart Janssen
16-12-2012 15:05
Bedankt voor de aanvulling. De link naar het filmpje is nu ook toegevoegd aan de tekst.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie