HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Esther Wijnberg vertrekt als directeur Bibliotheek Altena
03-01-2013
Per 1 februari 2013 neemt Esther Wijnberg afscheid als directeur/bestuurder van Bibliotheek Altena. 
Bibliotheek Altena laat op haar website weten dat Esther Wijnberg en de Raad van Toezicht in goed onderling overleg besloten hebben dat de uitvoering van het door Wijnberg opgestelde beleidsplan met een toekomstvisie voor de bibliotheek in handen gelegd wordt van haar opvolger. In deze toekomstvisie is er over vijf jaar plaats voor één bibliotheek in het Land van Heusden en Altena. Nu telt de bibliotheek nog zeven vestigingen (Werkendam, Aalburg, Dussen, Giessen, Hank, Nieuwendijk, Sleeuwijk). Deze centrale vestiging moet een levendig cultureel en informatiecentrum worden met een aanbod en activiteiten voor jong en oud, zes dagen per week van acht tot acht open, gebruikmakend van digitalisering. De bibliotheek ook als informatiemakelaar voor gemeenten en bedrijfsleven. Het is de bedoeling dat de bibliotheek het gebouw deelt met andere instellingen, zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin, welzijnsinstellingen, de muziekschool of heemkundeverenigingen, zodat zij als 'spin in het web' fungeert. Daarnaast moeten alle basisscholen in het werkgebied, de nieuwe brede scholen voorop, een bibliotheek krijgen.

Esther Wijnberg trad in 2009 in dienst als directeur van Bibliotheek Altena. De fusie van de bibliotheken in de gemeenten Werkendam, Woudrichem en Aalburg heeft mede dankzij haar vorm gekregen, zo wordt gesteld op de website van de bibliotheek.

Wijnberg stelt desgevraagd dat ze nog niet weet hoe voor haar na 1 februari de toekomst eruitziet. Een voorzetting van haar carrière in de bibliotheeksector ziet ze als een mogelijkheid, maar ook een nieuwe baan binnen de sector van woningcorporaties, waar ze voor 2009 werkzaam was, sluit ze niet uit. Terugkijkend op haar periode in de bibliotheekbranche zegt ze: 'Wat mij opviel was dat het gevoel van urgentie vaak minder was dan bij woningcorporaties. Daar heb ik in het begin aan moeten wennen, maar anderzijds heb ik het ook wel weten te waarderen, omdat het betekent dat er wat meer doordacht beslissingen worden genomen. Het is een cultuur die voor- en nadelen heeft. Maar soms zou wat meer daadkracht wel wenselijk zijn.' Wijnberg noemt als hoogtepunten van haar periode bij Bibliotheek Altena dat ze voor de klant een aantal dingen in de dienstverlening heeft weten te realiseren: Boekstart, Makkelijk Lezen-plein, een andere klantbenadering, invoering van retail. Daarnaast ook de in het beleidsplan neergelegde toekomstvisie.

Het is nog onbekend wie Wijnberg zal opvolgen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie