HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Gratis Nederlandse les in Den Bosch
09-01-2013
Ongeveer 13.000 inwoners van ’s-Hertogenbosch kunnen niet schrijven, of spreken weinig of geen Nederlands. Doordat de landelijke overheid bezuinigt op taallessen dreigen zij in een gat te vallen. Om deze mensen toch te helpen hebben acht organisaties, waaronder de bibliotheek, het Bossche Taalnetwerk gevormd. Daartoe ondertekenen zij op 11 januari een convenant.
Het Bossche Taalnetwerk wil in alle wijken gratis lessen Nederlands aanbieden aan iedereen van 18 jaar en ouder, autochtoon of allochtoon. Professionals en vrijwilligers werken hierbij samen. Het Bossche Taalnetwerk bestaat uit ABC leer mee, de Bibliotheek Den Bosch, Divers, Gilde, het Koning Willem 1 College, Pastoraal Buurtwerk en Vluchtelingenwerk. Zij spannen zich bovendien in om in de wijken te achterhalen wie de lessen nodig hebben en gaan daarvoor intensief samenwerken. Er wordt nu op vijf locaties les gegeven. Daar is veel belangstelling voor en er is dringend behoefte aan meer vrijwilligers.

De landelijke en gemeentelijke bijdrage aan de bekostiging van taallessen is de afgelopen tijd flink teruggelopen en voor commerciële aanbieders zelfs vervallen. De gemeente Den Bosch vindt de taalvaardigheid van haar inwoners echter wel belangrijk. Daarom heeft zij 100.000 euro voor dit initiatief beschikbaar gesteld. Dat is weliswaar minder dan de afzonderlijke organisaties voorheen samen kregen, maar door de bundeling van hun expertise en de inzet van veel vrijwilligers - aangestuurd door professionals - denkt men de gratis taallessen toch te kunnen realiseren.

De specifieke bijdrage van de bibliotheek is tweeledig. Enerzijds wordt in de centrale vestiging ruimte beschikbaar gesteld voor het geven van de taallessen. Anderzijds stelt de bibliotheek speciale passen beschikbaar, waarmee deelnemers één boek per keer gratis kunnen lenen, zowel in de centrale als in de Brede Bossche Scholen waar ook taalles wordt gegeven en een bibliotheek aanwezig is. Een bijkomend voordeel is dat zij zodoende ook de bibliotheek, het uitleensysteem en de beschikbaarheid van pc’s in de bibliotheek leren kennen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (7)

Violeta Zadoyan
7-1-2016 08:14
 Ha I!  Ik ben Violeta.Ik kom uit Armenia en nu woon ik in Vlijmen. Ik will intensieve Nederlandse lessen halen en dus ik will bij jullie inschrijven graag. Graag hoor ik een reactie tegemoet.  Alfast bedankt!
Marieke Ebben - Bibliotheek Den Bosch
7-1-2016 13:26
Dag Violeta,

Je kunt daarvoor het beste contact opnemen met mijn collega Gretha Goettsch. Zij is taalcoördinator van de bibliotheek. 
g.goettsch@bibliotheekdenbosch.nl
 
Victoria
3-10-2018 16:04
 hallo, ik ben Victoria en ik kom uit de Oekraiene, ik woon met mijn vriend in Rosmalen. Graag zou ik Nederlands willen leren. kunnen jullie mij helpen.
Carolijn van Capelleveen
4-10-2018 15:14
Beste Victoria,
 
Je kunt daarvoor het beste contact opnemen met mijn collega Ton van Bijnen via t.vanbijnen@bibliotheekdenbosch.nl of 073-680 29 00
Hij kan je over de mogelijkheden informeren. Kijk ook op: https://www.bibliotheekdenbosch.nl/taalhuis voor meer infromatie.  
sana
13-11-2018 15:06
Hoi. Ik wil nederlandse gratis les volgen. I heb oak mijn inburgering gedan maar tock kan niet goed praten. 
Thuy Le Vy Bui
28-9-2019 21:36
 Ik wil inschrijven  voor Nederlandstudenten les
Srea Nantume
6-2-2020 10:48
 Hallo ik ben Srea en ik wil graag Nederlands leren op niveau AB1

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie