HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Vlaamse regering stelt 11,8 miljoen beschikbaar voor digitale archivering audiovisueel erfgoed
11-01-2013
De Vlaamse ministers Ingrid Lieten (Media en Innovatie) en Joke Schauvliege (Cultuur) hebben een bedrag van 11,8 miljoen euro vrijgemaakt voor het opstarten van een Vlaams Instituut voor de Archivering en de ontsluiting van het Audiovisueel erfgoed (VIAA). 
Van die 11,8 miljoen euro is 7,8 miljoen bestemd voor de operationele werking en 4 miljoen voor infrastructuur, zo wordt gemeld op de website van de Vlaamse Erfgoed Bibliotheek

De oprichting van het VIAA is een afspraak uit het Regeerakkoord 2009-2014. Vlaanderen wil door gerichte digitalisering en de creatie van digitale platformen en diensten zijn erfgoed, kennis en geschiedenis op een verstandige manier bewaren en ontsluiten voor de huidige en toekomstige generaties. Tegelijk wordt dat materiaal beschikbaar gemaakt voor de meest diverse toepassingen en voor de Vlaamse kenniseconomie, zo stellen de ministers. In eerste instantie wordt de digitalisering van het sterk bedreigde analoge audiovisueel erfgoed aangepakt. Het VIAA is daarbij bedoeld als een opstap in de richting van een (breder) Digitaal Archief Vlaanderen (DAV).

Vanwege de urgentie en de omvang van de taak wordt een speciaal samenwerkingsverband geïnstalleerd tussen vzw Waalse Krook en iMinds, het vroegere Interdisciplinair Instituut voor Breedbandtechnologie (IBBT), zo stelt Joke Schauvliege. iMinds krijgt voor de opstartfase 2013-2014 een eenmalige subsidie van 7,8 miljoen euro. Dat bedrag gaat naar werking (medewerkers, uitbouw van een dienstenaanbod, ontsluiting) en digitaliseringsprojecten. De ministers bevoegd voor Media en Cultuur nemen de infrastructuurkosten op zich: elk 2 miljoen. De vzw Waalse Krook zal het project begeleiden en toezicht houden op de strategische keuzes. Tegen 15 maart 2014 moeten alle noodzakelijke stappen in kaart zijn gebracht voor de eventuele verzelfstandiging van het Archiveringsinstituut (VIAA).

Vlaams minister van Media en Innovatie Ingrid Lieten bij wijze van toelichting op de beschikbaarstelling van de subsidie: ´We hebben in Vlaanderen zo’n schat aan audiovisueel materiaal. Het is hoog tijd dat we dat op een systematische maar ook op een duurzame wijze bewaren voor deze en alle volgende generaties. Het is belangrijk ernaar te streven om het archief zo maximaal mogelijk publiek open te stellen voor de mediasector, het onderwijs, de bibliotheken e.a. Audiovisueel materiaal komt immers pas tot leven als je het kan gebruiken, beleven, verspreiden.´


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie