HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Druten beëindigt samenwerkingsovereenkomst met Bibliotheek Rivierenland
14-01-2013
Het college van de gemeente Druten heeft per 1 januari de samenwerkingsovereenkomst met Bibliotheek Rivierenland opgezegd. 
Het college van Druten wil vanaf 2015, tot 2018, de jaarlijkse bijdrage van 280.000 euro afbouwen en gaan kijken hoe de 'bibliotheek van de toekomst' vorm moet krijgen.

De gemeente Druten kent een bibliotheekvestiging in Druten, een servicepunt in een school in Afferden en de bibliobusvoorziening in Deest en Horssen.

Gaby Lafeber, directeur van Bibliotheek Rivierenland, zegt desgevraagd dat het besluit van het Drutense college nog niet per definitie hoeft te betekenen dat de gemeentelijke subsidie ook werkelijk stopt, maar ze noemt het ‘in ieder geval geen positief signaal’.
Lafeber: ‘De gemeente wil de samenwerkingsovereenkomst opzeggen omdat ze een opzegtermijn van 5 jaar erg lang vindt en in de toekomst vrij wil zijn van de subsidieverplichting. In de tussentijd wil men een visie ontwikkelen op de toekomst van de bibliotheek en zich gaan oriënteren op de mogelijkheden, onder andere met welke aanbieder men in de toekomst in zee wil. Het ligt voor de hand dat wij daarvoor in beeld zijn, maar het zou dus ook een andere aanbieder kunnen zijn. De soep wordt dus misschien niet zo heet gegeten als die aanvankelijk opgediend lijkt te worden, maar een positief signaal is het in ieder geval niet.
Ik ben met name teleurgesteld in het besluit van het college omdat het voor ons totaal onverwacht kwam, vlak voor de kerst, en dat terwijl we recent een nieuwe inhoudelijke visie hadden gepresenteerd waarmee ze het eens waren. Het is jammer dat ze niet eerst even met ons het gesprek zijn aangegaan maar direct de overeenkomst opzeggen.’

Bibliotheek Rivierenland is een handtekeningenactie gestart om te protesteren tegen het collegebesluit, onder andere ook online. Inmiddels hebben er ruim 700 mensen getekend. Lafeber: ‘We zijn de actie gestart om met name richting onze gebruikers een signaal te geven dat we het er niet zomaar bij laten zitten. Ook kan het werken als een signaal richting de raad.’ De Drutense oppositiepartij Akkoord ’94 heeft in ieder geval al haar onvrede uitgesproken over de gang van zaken.

Eerder werd Bibliotheek Rivierenland ook al geconfronteerd met opzegging van de subsidie door de gemeente Buren, een besluit dat leidde tot een rechtszaak, waarbij de gemeente uiteindelijk in het gelijk gesteld werd en de rechter bepaalde dat de gemeente geen verplichting heeft tot het financieren van de bibliotheekfunctie.
Lafeber: ‘Als steeds meer gemeenten zich terugtrekken uit een grote basisbibliotheek als Rivierenland, waarbinnen ruim tien gemeenten samenwerken, dan haal je langzamerhand meer en meer de solidariteit onderuit: de kosten voor de overblijvende gemeenten lopen op doordat er minder gedeeld wordt. Überhaupt maak ik me overigens zorgen over de bibliotheekvoorziening op het platteland. Je ziet dat de voorzieningen in kleine kernen steeds meer onder druk komen te staan en vanwege bezunigingen worden gesloten, waardoor mensen steeds meer aangewezen zijn op voorzieningen in grotere plaatsen die vaak ettelijke kilometers verderop liggen. Ik denk dat we als branche nog beter ons best moeten doen om de politiek ervan te doordringen welke belangrijke rol de bibliotheek speelt en kan spelen op het gebied van de leefbaarheid van het platteland.’
De gemeente Buren besloot onlangs te voorzien in een beperkte bibliotheekvoorziening op de scholen in de gemeente. Dit gebeurt echter nog in het kader van de afbouwregeling, die in 2015 afloopt. 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie