HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Boekenverkoop in Vlaanderen daalt licht
18-01-2013
Voor het eerst sinds 2006 is de boekenverkoop in Vlaanderen gedaald, zij het licht: 1,4% in 2012. De daling doet zich in alle genres voor, behalve bij de literaire fictie. Bijna alle verkoopkanalen kenden een lichte groei, alleen de boekhandel deed het minder goed.
Niettemin was de week voor Kerstmis een absolute topweek in Vlaanderen: er werd voor € 10,07 miljoen aan boeken verkocht, de hoogste weekomzet van de laatste drie jaar. Ook gingen er voor het eerst in drie jaar meer dan 700.000 boeken in één week over de toonbank.
Het aandeel van de top 100 in de totale boekenverkoop blijft stijgen: 17,8% in 2012 tegen 14% in 2010. De stijging van het aandeel van de top 10 titels is zelfs nog groter: van 6,2% in 2011 is dat in 2012 gestegen tot 7,5%.

Genres
De groei bij de literaire fictie is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de Vijftig tinten -trilogie van de Britse auteur E.L. James, maar ook de Dagelijkse kost-reeks van Jeroen Meus verkocht goed.
De verkoop van non-fictie vrije tijd (kookboeken) daalde flink, met 9%. De verkoop van de kookboeken valt daarmee terug op het niveau van 2010, na de sterke stijging in het recordjaar 2011, waarin Jeroen Meus, Sofie Dumon en Piet Huysentruyt samen aan de top stonden. In 2012 domineert tv-kok Jeroen Meus met twee titels de top 10 van de kookboeken.
De stripverkoop blijft op hetzelfde niveau als in 2011, wat een erg succesvol jaar was. De getekende reeksen blijven populair bij jong en oud. De uitblinker was Merho: maar liefst vier van zijn strips haalden de top 20 van de meest verkochte boeken.

Marktkanalen
De boekhandel behoudt veruit het grootste marktkanaal, maar dat daalt wel, met 3%. De grootste stijging in de verkoop noteren de internetwinkels: 7%. Toch is dat minder dan in 2011. De internetverkoop bedraagt nu 8,7% van de boekenmarkt. In vergelijking met de buurlanden is dit nog altijd laag. Ook grootwarenhuizen en de entertainmentstores hebben hun marktaandeel vergroot, mede door het grote succes van een aantal bestsellers.

E-book
De verkoop van e-books is in Vlaanderen in 2012 gestegen met 74%. Toch maken e-books nog steeds maar 0,72% van het aantal verkochte boeken uit. In Nederland ligt dat percentage al op 2,7%. De gemiddelde prijs van een e-book is met 3% gedaald en bedraagt nu € 9,76. Dat is 77% van de gemiddelde prijs van een papieren boek (€12,66).

Top 10
Erotiek, eten en spanning vormen de hoofdthema’s van de Vlaamse boeken top 10, die met name wordt gedomineerd door de schrijvers E.L. James, Jeroen Meus en Suzanne Collins.
Vlaamse Boeken Top 10:
1. Vijftig tinten grijs - E.L. James (Uitgeverij Prometheus)
2. Vijftig tinten donkerder - E.L. James (Uitgeverij Prometheus)
3. Dagelijkse kost 3 - Jeroen Meus (Van Halewyck)
4. Vijftig tinten vrij - E.L. James (Uitgeverij Prometheus)
5. Dagelijkse kost 4 - Jeroen Meus (Van Halewyck)
6. De voedselzandloper - Kris Verburgh (Uitgeverij Prometheus)
7. SOS Piet 365 - Piet Huysentruyt en Frank Smedts (Uitgeverij Lannoo)
8. Vlammen - Suzanne Collins (Unieboek ! Het Spectrum)
9. Spotgaai - Suzanne Collins (Unieboek ! Het Spectrum)
10.De hongerspelen - Suzanne Collins (Unieboek ! Het Spectrum)

Top 20-lijsten per genre
In de top 20 van de (literaire) fictie bezetten de Vijftig tinten- en De hongerspelen-trilogie samen de eerste zes plaatsen.
De top 20 non-fictie informatief bevat vooral boeken rond crisisgerelateerde thema’s: Hoe durven ze? van Peter Mertens voert de lijst aan, gevolgd door Koningskwesties van Frederic Deborsu.
Bij de kinderboeken is voor het eerst een audioverhaal het best verkochte kinderboek: De Zevenmijlslaarzen van Charles Perrault. Nieuw is ook dat Geronimo Stilton de hitlijsten van de kinderboeken niet meer domineert.

Conclusie
Ondanks de economische crisis blijft de boekenverkoop vrij goed op peil, maar er zijn twee tendensen die zorgen baren: ten eerste het toenemend gewicht van de top 10 in de totale boekenverkoop, wat gevolgen zou kunnen hebben voor het brede gediversifieerde aanbod van boeken; en ten tweede het dalende marktaandeel van de boekhandel.

Meer informatie: boek.be


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie