HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
De Bibliotheek Van Capelle geopend
23-01-2013
Vorige week is in de bibliotheek van Capelle aan den IJssel een project gestart dat geheel gewijd is aan de lokale literaire, culturele en historische woonomgeving. Het project, getiteld De Bibliotheek Van Capelle, kent een fysieke component, in de vorm van een ruimte in de bibliotheek, en een digitale component: een apart onderdeel op de website.
De ruimte in de bibliotheek is een plaats 'waar de Capellenaar zijn historische en literaire woonomgeving kan ervaren',  zo stelt de Bibliotheek aan den IJssel, waar Capelle een vestiging van is. De bezoeker kan bij De Bibliotheek van Capelle lezen, leren en informeren over zijn persoonlijke herkomst, kan er alleen op onderzoek uit, maar ook aansluiten bij activiteiten of een goed gesprek. De bezoeker kan er consumeren maar ook zelf een bijdrage leveren, aldus de bibliotheek.

Samen met de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel is de Canon van Capelle gemaakt. De tijdlijn met historisch beeldmateriaal van de Canon is terug te vinden aan de wand in De Bibliotheek Van Capelle. Niet alleen de geschiedenis van Capelle aan den IJssel zal er in (digitale) media te vinden zijn, ook zijn er collecties over de herkomstgebieden van veel Capellenaren, zoals Rotterdam, de Molukken en Suriname. Bovendien worden relaties gelegd met de collecties van het gemeentearchief en de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel. In het beeldarchief 'Capelle in Beeld' is allerlei historisch beeldmateriaal van Capelle te vinden.
Verder krijgt een collectie van Capelse schrijvers een ereplaats in De Bibliotheek Van Capelle. In de etalage van de bibliotheek is een eregalerij ingericht in de vorm van foto's van de schrijvers. De bibliotheek hoopt dat al deze verhalen in woord en beeld ook anderen inspireren hun eigen Capelse verhaal te delen.

Naast de ruimte in de bibliotheek aan het Stadsplein waar de collecties en het beeldmateriaal over Capelle geraadpleegd kunnen worden, is er op de website een digitale etalage toegevoegd met informatie over Capelle en waar men kennis kan maken met de Capelse schrijvers. Deze digitale component van De Bibliotheek van Capelle omvat onder andere een eregalerij met informatie over Capelse schrijvers, een onderdeel met historisch beeldmateriaal van Capelle, verwijzingen naar e-books over Capelle en naar organisaties als de Historische Vereniging Capelle en het Erfgoedhuis Zuid-Holland.

Het project is tot stand gekomen in samenwerking met de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel en de gemeente Capelle en met financiële steun van de provincie Zuid-Holland en de Van Cappellen stichting.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie