HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
VVD Rotterdam: bibliotheek stigmatiseert homo's
24-01-2013
De VVD Rotterdam heeft het Rotterdamse college voorgelegd dat de bibliotheek moet afzien van het aanbrengen van stickers met een 'regenboogje' op bibliotheekboeken met een homoseksuele lading. Dit gebeurt in het kader van de ‘maand van de seksuele diversiteit’ en zou de homoparticipatie moeten bevorderen.

De regenboog is wereldwijd een symbool voor homotrots. VVD-raadslid Jan-Willem Verheij denkt dat het aanbrengen van de 'regenboogjes' juist averechts werkt.  'Een "regenboogje" kan ertoe leiden dat mensen een boek niet lenen, omdat ze bang zijn voor de reactie van mensen die zien dat zij een boek met een "regenboogje" lezen,' zo stelt Verheij op de website van de VVD Rotterdam. De VVD vreest dat juist jongeren die onzeker zijn over hun seksualiteit door het ‘regenboogje’ af zullen zien van het lenen van dergelijke boeken en dat daarmee het uit de kast komen voor hen extra wordt bemoeilijkt.

De VVD heeft, samen met Leefbaar Rotterdam, aan het college gevraagd om de invoering van de ‘regenboogjes’ te stoppen.

De Bibliotheek Amsterdam was de eerste bibliotheek die, in samenwerking met IHLIA (Internationaal Homo/Lesbisch Informatiecentrum en Archief), kwam met een zogeheten ´roze kast´. Dit in het kader van een project om in heel Nederland te komen tot een standaardvoorziening van boeken en andere informatiedragers over thema’s op het gebied van LHBT(Lesbisch/Homo/Biseksueel/Transgender). Het project kreeg als naam ‘Zichtbaarheid van de roze collectie in de Openbare Bibliotheken’. (Zie ook dit bericht). Doelstelling van het project is alle inwoners van Nederland op eenvoudige manier toegang geven tot LHBT-thema’s. In de huidige situatie zijn boeken en dvd’s met een LHBT-thema, als ze al aanwezig zijn, in openbare bibliotheken niet altijd eenvoudig vindbaar en zichtbaar. Deze situatie wil IHLIA verbeteren met het plaatsen van een ‘Roze Kast’.
Op 14 februari zal ook in de Bibliotheek Groningen een 'Roze Kast' geopend worden, zo meldt het literaire weblogTzum, waar ook enkele schrijvers aan het woord komen, die niet in alle gevallen onverdeeld gelukkig zijn met het initiatief.

Beluister ook het interview met VVD-raadslid Verheij op RTV Rijnmond.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

David Coppoolse
1-2-2013 10:05
Zichtbaarheid verhogen is niet hetzelfde als boeken een labeltje opplakken of in een hoekje apart zetten. Bij mensen vinden we dat ook geen goed idee. Als een bibliotheek maatschappelijke diversiteit wil uitdragen en een emancipatoire functie wil hebben (voor holebi's of andere groepen), zorgt ze dat haar collectie en communicatie dat ideaal reflecteert en dat titels gemakkelijk vindbaar zijn binnen het systeem voor onderwerpsontsluiting dat de bibliotheek aanbiedt. Als opgroeiende holebi vond ik niet de vindbaarheid het probleem, maar het gebrek aan relevante titels. Een snelle blik in de catalogus van mijn lokale Antwerpse OB laat zien dat dat al ferm is gebeterd. Zelfs het nogal klinische trefwoord ‘homoseksualiteit’ wordt stilaan vervangen door het (hier gangbare) ‘holebi’. Je kunt dus ook goed bezig zijn zonder roze plank en regenboogstickers.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie