HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
IFLA publiceert discussiestuk over 'e-lending' en publieke toegang tot digitale content
31-01-2013
Onlangs is een zogeheten 'Thinkpiece' uitgebracht over e-lending en de toekomst van de publieke toegang tot digitale content, dat in opdracht van de IFLA is opgesteld door Civic Agenda, een onafhankelijk consultancybureau.
Het stuk, getiteld  Libraries, e-Lending and the Future of Public Access to Digital Content (PDF), is een vervolg op de in mei 2012 uitgebrachte 'Background Paper' over e-lending. In dit Background Paper werd geconstateerd dat er enerzijds sprake is van een toenemende vraag van bibliotheekgebruikers naar e-books en anderzijds van een beperkte beschikbaarheid van e-books vanwege beperkingen door de uitgevers. In het stuk werd gewaarschuwd voor de maatschappelijke implicaties als de meeste digitale content niet bij bibliotheken te vinden is.

In vervolg hierop organiseerde de IFLA van 26 t/m 28 november 2012 in Den Haag een driedaagse expertmeeting over e-lending en bibliotheken, tijdens welke onder andere het nu naar buiten gebrachte 'Thinkpiece' besproken werd. 
IFLA noemt het Thinkpiece nadrukkelijk een discussiestuk, bedoeld als uitgangspunt voor debat tijdens de expertmeeting en geen neerslag van officieel IFLA-beleid. De expertmeeting is echter wel de aanzet geweest tot de fomulering van de zogeheten IFLA Principles for Library eLending, die begin 2013 gepubliceerd zullen worden.

In het discussiestuk wordt onder andere ingegaan op de gewenste uitgangspunten voor public access-modellen voor het aanbieden van digitale content in bibliotheken. Verder wordt een overzicht gegeven van de huidige modellen en in hoeverre deze conflicteren met 'library principles and values'. Ten slotte wordt een aantal vragen opgeworpen, onder andere over wetgeving, het eventuele belang van 'eigenaarschap' in dit digitale tijdperk, DRM en de voordelen en kansen voor zowel bibliotheken als uitgevers.

Als bijlage bij het discussiestuk werd tijdens de expertmeeting ook de zogeheten Matrix: Models of Accessing Digital Content (PDF) besproken, waarin een overzicht geboden wordt van de modellen voor het aanbieden van e-books door bibliotheken en van de verschillende aanbieders en distributeurs. (Overigens bracht de American Library Association recent een enigszins vergelijkbaar overzicht uit van businessmodellen voor het aanbieden van e-books door bibliotheken, getiteld The Ebook Business Model Scorecard (PDF). Zie ook hier.)

Voor de volledige tekst van het discussiestuk Libraries, eLending, and the Future of Public Access to Digital Content, zie hier.

Op 21 februari aanstaande organiseert IFLA in Londen in samenwerking met het Chartered Institute of Library and Information Professionals (CILIP) een seminar over e-lending door bibliotheken onder de titel E-Books in Libraries: A Global Question of Survival?. Het moet de aftrap worden van een jaar waarin de IFLA tijdens verschillende bijeenkomsten, zoals de Presidential Meeting in maart en het IFLA-congres in Singapore in augustus, intensief aandacht wil besteden aan het onderwerp e-lending en de zogeheten 'IFLA Principles on eLending' zal formuleren..

Voor verslagen van de expertmeeting in Den Haag in november 2012, zie hier en hier.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie