HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Oud-NBLC-directeur Dick Reumer overleden
04-02-2013
Op 29 januari is Dick Reumer, oud-directeur van het Nederlands Bibliotheek en Lektuur Centrum (NBLC) op tachtigjarige leeftijd overleden. De uitvaart vindt morgen plaats.
Oud-NBLC-directeur Dick Reumer overleden
Het NBLC is de rechtsvoorganger van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB). Reumer was directeur van 1971 tot 1990.

Dick Reumer zag kans in een paar jaar tijd niet alleen de vereniging maar vooral de bibliotheken een geweldige sprong voorwaarts te laten maken. De Centrale Dienstverlening, waar aanschafinformaties en catalogusgegevens werden gemaakt en verspreid over bibliotheken, was zijn idee. Onder Reumers leiding zijn in 1972 vijf bibliotheekorganisaties gefuseerd tot het NBLC, met een bureau in Den Haag. Hij wist te bereiken dat er een Bibliotheekwet kwam, zette leesbevorderingsprojecten op en was internationaal actief.

'Belangenbehartiging, bibliotheekwetgeving, maatschappelijke betrokkenheid gepaard met praktische centrale dienstverlening - zo bouwde Reumer het NBLC uit van 30 naar 300 werknemers. [...] Reumer leidde de periode van de moderne openbare bibliotheek als maatschappelijke instelling in met groot elan en engagement, waarop verder gebouwd kon worden,' zo stelt de VOB in een bericht over het overlijden van Reumer.

De crematieplechtigheid vindt plaats op dinsdag 5 februari om 16:00 uur, in Crematorium Zaanstad, Wibautstraat 282 Zaandam-Zuid.

Zie ook het In memoriam van Wolter van der Zwaan op de website van de Vereniging Senioren Landelijke Bibliotheekorganisaties (SLBO)

Foto: Martin Bartling


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Hans Krol
6-2-2013 09:34
Persoonlijk bewaar ik alleen maar positieve herinneringen aan Dick Reumer. Vooral aan de periode eind jaren zestig van de vorige eeuw toen hij directeur was van de Provinciale Bibliotheek Centrale in Haarlem en ik als stagiair vanuit de Frederik Muller Academie hem leerde kennen. Met Marijke Engels vormde hij een gouden duo. Niet bibliothecaris-zijnde gaf hij met zijn bedrijfservaring nieuwe impulsen en ging met hem een nieuwe wind waaien in de openbare bibliotheek. Hij was enthousiast, energiek, en gezegend met een Bourgondische inborst. Ik denk aan de introductie van koffieautomaten, aan het maatschappelijk documentatiecentrum Spaarnberg en aan het aantrekken van Marcel Dorel (in 2010 overleden) voor de vormgeving van eigentijds drukwerk. Hij gaf mensen vertrouwen en ik blijf hem dankbaar dat hij de gelegenheid gaf in avond en weekend het gebouw open te stellen om buiten de kantooruren van de stencllmachine gebruik te kunnen maken. Later toen Reumer directeur werd van het Nederlands Bibliotheek en Lektuur Centrum dacht hij aan de toekomst maar ook aan het verleden. Er kwam een populaire lezerskrant en in de Taco Scheltema-huisvesting is een bibliotheekmuseum ingericht. Wanneer ik nu regelmatig vanuit Heemstede naar de bibliotheek van he Noord-Hollands Archief rijd, kom ik langs het Huis van Looy en denk ik automatisch even aan Dick Reumer. Persoonlijk bewaar ik een prachtige kalligrafische oorkonde die hij liet vervaardigen bij mijn huwelijk in 1973. Degenen die hem hebben meegemaakt zullen deze man niet snel vergeten; mede dankzij ook de thriller van Margreet Wijnstroom: 'Steekspel in de bibliotheekarena; een Dick Reumer mysterie'.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie