HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Honderd jaar bibliotheekwerk in Helmond
08-02-2013
Een groot aantal publieksactiviteiten culmineert in een jubileumdag op de oprichtingsdatum 14 december.
Op 14 december 1913 werd in Helmond, als een van de eerste steden in Nederland, een openbare bibliotheek opgericht. In de provincie Noord-Brabant dateert alleen de bibliotheek Tilburg uit hetzelfde geboortejaar. De bibliotheek van weleer kreeg bij de start de naam ‘R.K. Openbare Bibliotheek en Leeszaal St. Augustinus’ en werd gevestigd in een voormalig café op de hoek van de Kerkstraat en de Wiel in Helmond. De startcollectie omvatte 950 boeken. In de eerste jaren werd in de bibliotheek alleen gelezen en werd er niets geleend. In 1937 verhuisde de bibliotheek naar het voormalige raadhuis aan de Markt en bleef daar gehuisvest tot 1966. In dat jaar werd verderop aan de Markt een nieuw en modern onderkomen betrokken. Na ruim 40 jaar, in 2010, werd de stadsbibliotheek in Helmond in een door architect Peter Wilson ontworpen nieuw gebouw aan de Watermolenwal ondergebracht.

In de loop der jaren heeft de bibliotheek, naast een centrale vestiging in de stad, diverse andere vormen van huisvesting gekend. Zo waren er agentschappen in winkels, verzorgingstehuizen, filialen in winkelcentra, in een jongerencentrum, in een verbouwde kleuterschool en ook reed er enkele jaren een boekenbus.

Gedurende het jubileumjaar worden publieksactiviteiten georganiseerd, uitgaand van een (door financiële omstandigheden) bescheiden budget en vooral gericht op de toekomst van de bibliotheek. Met een blik op de toekomst wil de bibliotheek zich in het jubileumjaar sterk maken voor de thema’s lezen, educatie, kennis en informatie en ontmoeting.

Tot de activiteiten behoren een voorleesestafette tijdens de Boekenweek, de Nacht van het Boek (in juni), een symposium over de toekomst van de bibliotheek (in september), een theatervoorstelling over Godfried Bomans door Jacques Vriens (in november) en een jubileumexpositie (in december). Op 14 december wordt er een afsluitende jubileumdag gehouden. 

Stadsdichter Wim Daniëls schreef deze lofrede (pdf). Meer informatie over de honderdjarige bibliotheek en de jubileumactiviteiten is hier te vinden.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie