HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Boekestafette Fryslân vandaag van start
13-02-2013
Met de Elfstedentocht als aanknopingspunt wordt de aandacht gevestigd op laaggeletterdheid in de provincie Friesland.
Vanochtend wordt op de Albertine Agnesschool in Leeuwarden het startsein gegeven van de Boekestafette Fryslân, een initiatief van Stichting Lezen & Schrijven om in de provincie Friesland de aandacht te vestigen op laaggeletterdheid. De estafette gaat van start met een schrijfworkshop van kinderboekenschrijver Jacques Vriens. Samen met hem leggen de leerlingen uit groep 8 de basis voor een verhaal over de laaggeletterde schaatser Auke. Vervolgens schrijven elf andere basisscholen in alle steden van de Friese Elfstedentocht elk een hoofdstuk over Auke. Alle geschreven hoofdstukken worden gebundeld en geïllustreerd in een boek. De estafette duurt tot 21 mei.

Iedere deelnemende basisschool schrijft een hoofdstuk over schaatser Auke, drievoudig Nederlands schaatskampioen allround en met een nieuw wereldrecord winnaar van een gouden plak op de Olympische Winterspelen. Hem wacht nu een nieuwe klus: het rijden van de Elfstedentocht. Maar wat niemand weet, is dat Auke laaggeletterd is, hij heeft moeite met lezen en schrijven. Tijdens het rijden van de tocht stuit hij op tal van taalproblemen.

Elke etappe van de Elfstedentocht die schaatser Auke schaatst, wordt geschreven door een andere school. In totaal schrijven twaalf scholen (in Leeuwarden twee scholen) elk een hoofdstuk. Jacques Vriens speelt een rol bij het samenstellen van het uiteindelijke boek over Auke.

Wiebe Wieling, voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden en tevens ambassadeur van de Boekestafette: ‘Auke is een superheld. Hij heeft veel prijzen gewonnen, maar wat niemand weet is dat Auke laaggeletterd is en zoveel moeite met lezen en schrijven heeft dat dit hem in het dagelijks leven belemmert. Het schrijnende is dat 1,5 miljoen Nederlanders net als Auke zijn. Zij hebben veel problemen waar zij in het dagelijks leven tegenaan lopen. Iedereen kan laaggeletterd zijn: filmsterren, wereldkampioenen of topsporters.'

In Nederland zijn naar schatting anderhalf miljoen volwassenen laaggeletterd, ofwel ongeveer 10% van de bevolking. In provincie Fryslân ligt dat percentage hoger, naar schatting 12% van de inwoners laaggeletterd is. In Harlingen is dat zelfs 15%.

Op 11 september, tijdens de Week van de Alfabetisering, wordt het boek met alle twaalf hoofdstukken van de Boekestafette Fryslân op feestelijke wijze gepresenteerd. Op de website van Stichting Lezen & Schrijven worden tijdens de estafette updates geplaatst.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie