HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Hengelo heeft Taalpunt en Taalcafé
13-02-2013
Het Taalpunt Menthol is bedoeld voor laaggeletterden en anderstaligen.
De Bibliotheek Hengelo, de gemeente Hengelo, Stichting Lezen & Schrijven, Carint Reggeland en welzijnsorganisatie SCALA hebben gezamenlijk het Taalpunt Menthol ingericht: bedoeld voor wie de Nederlandse taal beter wil beheersen. Een plek voor anderstaligen én voor mensen die beter willen leren lezen of schrijven.

Het Taalpunt Menthol bevindt zich op de tweede verdieping van Bibliotheek Hengelo Beursplein. Meerdere malen per week zijn daar vrijwilligers te vinden die informatie en advies geven. Verder is er een collectie, speciaal voor volwassenen die moeite hebben met de taal. Tevens kan men een eigen taalcoach krijgen om mee te oefenen met het spreken, lezen of schrijven van de Nederlandse taal. Iedere vrijdagmiddag is er in de bibliotheek een activiteit voor mensen die hun taal willen verbeteren: het Taalcafé. In de bibliotheek zijn oefenmaterialen aanwezig alsook leesboeken herschreven voor mensen die niet goed kunnen lezen.

Het Taalpunt Menthol ging op 1 februari in aanwezigheid van zo’n 150 belangstellenden officieel van start. Mark Deckers, interim-directeur van de Bibliotheek Hengelo, opende de bijeenkomst in stijl in het Spaans en Zweeds. Niet alleen anderstaligen hebben het lastig, aldus Deckers, die waarschuwde voor een alfabetiseringscrisis: ‘14% van de 15-jarigen is laaggeletterd. Kom in actie!’

Arjan Beune van Stichting Lezen & Schrijven over het groeiende belang van taal: ‘Dankzij de digitalisering is het voor mensen steeds moeilijker om alleen mondeling hun weg te vinden’. Beune gaat met het project Taal voor het Leven actief op zoek naar mensen die hulp nodig hebben met de taal: ‘Door lokaal de samenwerking te zoeken met organisaties waar je laaggeletterden zou kunnen vinden’. Het project Taal voor het Leven doneerde een promotiefilmpje aan het Taalpunt Menthol, het is hier te zien.

Zie ook dit verslag van RTV Oost.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie