HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Ophef over verbieden tentoonstelling door Bibliotheek Almelo
14-02-2013
In Almelo is discussie ontstaan over het besluit van de bibliotheek om een tentoonstelling en een symposium af te blazen die een negatief beeld zouden kunnen geven van Urenco, sponsor van de bibliotheek. De verantwoordelijk wethouder spreekt van 'zelfcensuur'. 
De tentoonstelling zou te bezichtigen zijn van 26 februari tot 11 maart en het symposium stond gepland voor 2 maart en beide activiteiten zouden plaats moeten vinden in een ruimte in de bibliotheek die was gehuurd door de Stichting VEDAN en Stichting Laka. De tentoonstelling zou gaan over de grote demonstratie tegen Urenco in maart 1978, 35 jaar geleden, de grootste demonstratie die ooit in Almelo heeft plaatsgevonden.

Urenco, producent van verrijkt uranium, schonk de bibliotheek in 2009 100.000 euro als bijdrage aan een herinrichting van de hoofdvestiging en sponsort tevens jaarlijks een aantal activiteiten in de bibliotheek.

Enkele dagen geleden besloot de bibliotheek de tentoonstelling en het symposium af te blazen omdat zij het niet gepast vindt om ruimte te bieden aan een tentoonstelling die gaat over anti-Urenco activiteiten, terwijl Urenco tegelijkertijd sponsor van de bibliotheek is. Directeur Sweep van Bibliotheek Almelo geeft in een verslag van RTV Oost aan dat de bibliotheek niet geassocieerd wil worden met beide activiteiten omdat ze een negatief beeld van sponsor Urenco zouden schetsen. Sweep vindt niet dat de bibliotheek daarmee haar openbare karakter geweld aandoet. Sweep: 'Iedereen is hier welkom en je kunt hier elke vorm van informatie krijgen, ook boeken tegen kernenergie. Het activiteitenprogramma vind ik een ander verhaal, wij hebben wel de regie over wat hier binnen gebeurt.'

Verantwoordelijk wethouder van cultuur, Gerrit van Woudenbergh, zegt het besluit van de bibliotheek te betreuren. Van Woudenbergh tegenover RTV Oost: 'De bibliotheek moet een centrum zijn van debat, discussie en vrije meningsuiting. Daar past volgens mij geen zelfcensuur bij.'  
Sweep in een reactie: 'De politiek loopt jarenlang te roepen dat we samenwerking met sponsors moeten zoeken. Wij doen dat nu en zijn er succesvol in, maar er zitten natuurlijk wel bepaalde consequenties aan sponsoring. Je kunt niet veel geld aan allerlei partijen vragen en ze dan helemaal zwart gaan maken.'

GroenLinks heeft al aangegeven aan het college vragen te willen stellen over de afgelasting. 
Stichting Vredes- en DuurzaamheidsActiviteiten Netwerkstad (VEDAN), een van de organisatoren van symposium en tentoonstelling, zegt in een reactie dat de openbare bibliotheek blijkbaar toch niet zo openbaar is en het ongewenst te vinden dat sponsoren bepalen wat er in de bibliotheek gebeurt.

Overigens heeft Urenco tegenover Tubantia aangegeven niet bij de beslissing tot afgelasting betrokken te zijn geweest. 'Die ligt helemaal bij de bibliotheek, wij hebben er geen stem in gehad,' aldus een woordvoerster in Tubantia. Het bedrijf heeft geen verzoek gedaan tot afgelasting van de tentoonstelling. 'Dit is een vrij land,' zo wordt de woordvoerster geciteerd.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (5)

Lotte Sluyser
15-2-2013 14:53
Wat een komisch verhaal.
Wim Keizer
16-2-2013 14:40
Komisch? Zou kunnen.
In elk geval wel een mooie case voor heel goed nadenken over het verband tussen maatschappelijk ondernemerschap en openbaar bibliotheekwerk.
Ahmed
19-2-2013 17:51
dit is gewoon te schandalig voor woorden... hoe kan een directeur van een openbaar bibliotheek zelfcensuur toepassen, omwille van een bedrag van honderduizend euro?
ik kan dit alleen verklaren als een vorm van flirten, om toekomstige gelden te kunnen innen...:)
ik zou snel een stap terug doen, of openlijk verklaren dat het een foute stap was en alsnog de tentoonstelling door laten.
want vergissen is menselijk, maar volharden in je fout is laf!
Gert-jan Sweep
26-2-2013 22:23
 Volgende keer misschien met de directeur van de bibliotheek bellen om het hele verhaal te horen in plaats van alleen af te gaan op een nogal eenzijdig filmpje.

Er waren voldoende redelijke argumenten om het symposium en de tentoonstelling niet door te laten gaan. Dat had o.a. ook met de aard van de organisatie te maken.

Overigens gaat de plurifomiteit van de biblitoheek wat mij betreft niet zo ver dat we elke mallotenclub per definitie een podium moeten bieden. De bibibliotheek hoeft voor mij geen overdekte zeepkist te worden.

Groet,

Gert-jan Sweep

Karin Visser
4-3-2013 13:42
Komisch....tja, kennelijk was er eerst wel een reden om een symposium met tentoonstelling te organiseren.
Het onderwerp lijkt zich prima te lenen voor een veelzijdige presentatie en discussie, uiteraard met alle betrokkenen erbij, zeker een gewaardeerde sponsor, die hier mogelijk sportief in geparticipeerd had, gemiste kans...!? 
Lijkt me dat Urenco hier ook niet blij mee zal zijn...

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie