HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Onderzoek relatie lezen en media bekroond
15-02-2013
Met haar scriptie heeft Renée Moernaut de Scriptieprijs Stichting Lezen gewonnen.
De Vlaams-Nederlandse prijs beloont elke twee jaar de beste afstudeerscriptie over lezen met een geldprijs van 2500 euro. Renée Moernaut diende haar scriptie Van volksverheffing tot ‘pretliteratuur’? De evolutie van De Standaard der Letteren tussen 1956 en 2011 in bij de masteropleiding Journalistiek aan de Erasmushogeschool Brussel.

In haar onderzoek stelt Moernaut één vraag centraal: verandert de informatie over literaire romans in de media doorheen de tijd? Daarvoor analyseerde de onderzoekster de ontwikkelingen in de boekenbijlage van De Standaard tussen 1956 en 2011. Die bijlage blijkt steeds toegankelijker en aantrekkelijker te worden, met kortere berichten, meer foto’s en meer plaats voor bekende auteurs. Toch blijft deze ook een aantal oude tradities trouw: jeugdliteratuur en populairdere genres, zoals chicklit en fantasy, blijven onveranderd onderbelicht.

De jury oordeelde dat deze scriptie de Scriptieprijs 2012 verdient, omdat ze een ‘genuanceerde cultuurhistorische schets biedt die alle betrokkenen (auteurs, uitgevers, bibliotheken, leesbevorderingsorganisaties, lezers en krantenredacties) aanzet tot dialoog en zelfreflectie’. In totaal besprak de jury 20 scripties uit zeer uiteenlopende disciplines, van sociologie over klinische psychologie tot bedrijfskunde.

De Scriptieprijs is een initiatief van Stichting Lezen Vlaanderen en Stichting Lezen Nederland. Met de bekroning willen de leesbevorderingsorganisaties de belangstelling voor leesonderzoek verder stimuleren. De prijs, een cheque van 2.500 euro, gaat naar de auteur van de beste afstudeerscriptie over ‘lezen’. Thema's die aan bod komen zijn bijvoorbeeld leesgewoonte, functies van lezen, leesattitude, leesbevordering, leescultuur en lezen in relatie tot de media.

De bekroonde afstudeerscriptie is hier als pdf te lezen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie