HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
KB lanceert webdienst´Tijdschriften 1850-1940´
16-02-2013
De Koninklijke Bibliotheek heeft vrijdag de webdienst Tijdschriften 1850-1940 gelanceerd, via welke 1,5 miljoen pagina’s van 80 Nederlandse tijdschriften uit de periode 1850–1940 gratis online toegankelijk gemaakt zijn. De KB heeft hiertoe met verschillende auteursrechtenorganisaties afspraken gemaakt voor het digitaal hergebruik van deze tijdschriften.
De nu via Tijdschriften 1850-1940 toegankelijk gemaakte tijdschriften komen uit de collecties van de KB, de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam, de Openbare Bibliotheek Amsterdam, het Haags Gemeentearchief en de Onderwijsinspectie.  Het gaat om tijdschriften op het gebied van literatuur, religie, wetenschap, recht, politiek, cultuur en sport. Enkele voorbeelden zijn: Sport in Beeld, Boekzaal der geleerde wereld, Nieuwsblad voor den BoekhandelDe Vrijdagavond, Joodsch WeekbladHollandsche revueOns eigen tijdschrift. En voor bibliothecarissen uiteraard interessant:  Bibliotheekleven: orgaan der Centrale Vereeniging voor Openbare Leeszalen en Bibliotheken en van de Nederlandsche Vereeniging van Bibliothecarissen en Bibliotheekambtenaren 1916-1939 en: Tijdschrift voor boek- en bibliotheekwezen. (Voor een volledig overzicht van alle 80 titels, zie hier.)
De tijdschriften zijn geselecteerd op basis van vier criteria, zo stelt de KB: kwetsbaarheid, populariteit, prioriteit voor onderzoek en uniciteit.

Veel van de opgenomen tijdschriften zijn vooral voor onderzoekers uit verschillende disciplines interessant, maar daarnaast ook voor iedereen die belangstelling heeft voor de negentiende-eeuwse en vroegtwintigste-eeuwse geschiedenis, aldus de KB. De tijdschriften zijn full-text doorzoekbaar.  De webdienst zal de komende tijd regelmatig uitgebreid worden met meer titels. In 2012 zijn voor de webdienst door Metamorfoze, het nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed, nog 74 andere tijdschrifttitels uit zo’n twintig instellingen geselecteerd die momenteel gedigitaliseerd worden. Tijdschriften 1850-1940 is een eerste stap op weg naar één centrale full text zoekingang tot de digitale collecties van de KB. In de komende maanden wordt gewerkt aan uitbreiding en verbetering van gebruikersfunctionaliteit én de aansluiting van nieuwe collecties boeken, kranten en tijdschriften, zo stelt de KB.

Voor de realisering van de webdienst heeft de KB met de auteursrechtenorganisaties Pictoright (visuele makers) en Stichting Lira (schrijvers, vertalers en freelance journalisten) een collectieve overeenkomst gesloten voor het digitaal hergebruik van de tijdschriften, een praktische regeling zoals zij in 2010 al troffen voor de webdienst Historische Kranten.
De KB stelt over deze regeling: 'De KB verkrijgt van Lira en Pictoright een licentie om kosteloos online toegang te geven tot de artikelen en illustraties in de tijdschriften. Dit geldt zowel voor materiaal van de KB zelf als voor dat van andere erfgoedinstellingen, die bijvoorbeeld via Metamorfoze collecties laten digitaliseren. Onder deze licentie mogen andere instellingen eveneens delen uit de tijdschriftendatabase van de KB beschikbaar stellen. Ook kunnen wetenschappers de data gebruiken voor onderzoek.
De geest van de overeenkomst sluit aan bij de wens van de EU om auteursrechtelijke oplossingen te vinden die online toegang tot cultureel erfgoed voor een breed publiek mogelijk maken, terwijl tegelijkertijd de belangen van auteursrechthebbenden worden gerespecteerd.'

Bekijk de webdienst Tijdschriften 1850-1940 hier


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie