HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Groningse bibliotheken hadden zwaar jaar
18-02-2013
In 2012 werden de gevolgen ondervonden van de gemeentelijke en provinciale bezuinigingen.
Een aantal vestigingen moest gesloten worden, veel andere werden omgebouwd tot bibliotheekservicepunt, zo bericht Biblionet Groningen naar aanleiding van de jaarcijfers. Vorig jaar zijn veertien bibliotheekvestigingen gesloten en werden de laatste twee bibliobussen opgeheven. In 2011 moesten al vijf bibliotheken hun deuren sluiten en werden drie van de vijf bibliobussen uit de roulatie genomen. In november vorig jaar werd bekend dat Biblionet Groningen, na een eerste bezuinigingsronde in 2011, ook in 2013 zou moeten reorganiseren vanwege een bezuiniging van 1,7 miljoen euro. Deze bezuiniging raakt zo'n 60 a 70 medewerkers.
Een afname van het aantal leners, uitleningen en bezoekers was niet te vermijden. De schade bleef beperkt doordat het grootste deel van de leners van de getroffen bibliotheken overstapte naar een andere vestiging binnen het Groningse bibliotheeknetwerk. Desondanks nam het aantal volwassen klanten in 2012 af met 12,5%

Aan de pluskant was er een toename van het aantal jeugdleden (1,5%). Ook het online gebruik van de bibliotheek is gestegen: het aantal unieke bezoekers van de website met 8,8% en het aantal abonnees op de digitale nieuwsbrief zelfs met 284%. Vooral het reserveren via internet is in een jaar tijd erg populair geworden. ‘De Groningse bibliotheken communiceren vaker digitaal. Daar blijkt ook veel behoefte aan onder onze leden: het aantal abonnees op de e-mailnieuwsbrief is bijna verdrievoudigd en ook op social media zijn we vertegenwoordigd’, aldus Biblionet.

Bibliotheken die zijn opgezet volgens het Gronings bibliotheekconcept blijken, tegen de dalende trend in, veel hogere uitleencijfers scoren. In het Gronings bibliotheekconcept is assortiment, presentatie en communicatie volledig afgestemd op de wensen van de klant. In 2012 waren vijf vestigingen ingericht volgens dit concept, in 2013 zullen daar naar verwachting nog eens vijf bijkomen.

In de toekomst zal men zich gaan concentreren op de basis: ‘Na een ingrijpende reorganisatie gaan we de komende jaren verder met een compactere organisatie die zich op innovatieve en klantgerichte manier gaat concentreren op de basis: het uitlenen van boeken en toegang tot digitale content en e-books. Daarnaast zal ook de belangrijkste maatschappelijke taak van de bibliotheek, leesbevordering, hoog op de agenda blijven staan. Met het programma De Bibliotheek op school werken bibliotheken en scholen structureel samen om leesachterstanden - aantoonbaar - terug te dringen.’

Zie ook het interview met Arend Middelveld door RTV Noord.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie