HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Breda krijgt Bibliotheek van de Toekomst
22-02-2013
Hoge Vucht is de eerste wijk waar het nieuwe model wordt geïmplementeerd.
De Bibliotheek Breda gaat van start met de Bibliotheek van de Toekomst, zo wordt bericht op de website. In de Bibliotheek van de Toekomst staat de klant centraal en wordt nieuwe dienstverleningsconcepten naar de klant toe gebracht. Hoge Vucht is de eerste wijk waar Bibliotheek van de Toekomst wordt geïntroduceerd.

Voorts wordt gemeld: ‘De bibliotheek wordt geconfronteerd met een aantal maatschappelijke trends zoals een toenemende digitalisering, mobiel internet, informatie-overload, mobiliteit van mensen, veranderend lees- en leengedrag, toenemende vergrijzing en verandering in vraag. Om aan te sluiten bij deze ontwikkelingen, de wensen en behoeften van de klant, partners en stad, en de behoefte om nieuwe klantgroepen te bereiken, zet Bibliotheek Breda een nieuwe koers in met Bibliotheek van de Toekomst.

Binnen het huidige dienstverleningsconcept van de Bibliotheek Breda komen leden naar vestigingen om van de bibliotheek gebruik te maken. Deze fysieke dienstverlening wordt digitaal ondersteund met een website met de mogelijkheid tot online reserveren en verlengen en digitale nieuwsbrieven met informatie over collectie en activiteiten. Daarnaast vinden projectgebonden activiteiten plaats op scholen en in de wijken. In Bibliotheek Centrum aan de Molenstraat worden ook culturele en educatieve activiteiten georganiseerd, zoals lezingen en cursussen.

In het nieuwe dienstverleningsconcept van Bibliotheek van de Toekomst wordt de klant nog meer centraal gezet. De bibliotheek wil haar producten en diensten naar de omgeving van verschillende klantgroepen brengen. Als voor de jeugd tot twaalf jaar lezen onmisbaar is voor taalontwikkeling, dan is het verstandig om het werk van de bibliotheek en dus ook de leesboeken voor de jeugd letterlijk naar de scholen te brengen. Minder mobiele ouderen worden meer geholpen door een bezorgservice, treinforensen met een stationsbibliotheek.

Om deze ambitie te realiseren wordt de centrale bibliotheek in de Molenstraat omgevormd tot een modern stedelijk cultureel centrum voor leesplezier, informatie, ontmoeting en cultuurparticipatie. Daarbij staat de synergie tussen de Bibliotheek Breda en het Centrum voor de kunsten centraal. In twee robuuste stadsdeelbibliotheken worden veelgevraagde materialen uit de collectie op een eigentijdse en klantvriendelijke wijze aangeboden. Dit betekent dat de overige vestigingen op termijn en gefaseerd worden gesloten.

Dit nieuwe palet van diensten en producten wordt ondersteund met een moderne en zeer toegankelijke digitale service. Een website met persoonlijke toegang, advisering op basis van interesses van leden en interacties met sociale media.

Bibliotheek van de Toekomst is van en voor Breda. De bibliotheek wil de nieuwe koers vorm te geven met klanten, partners en de stad. Ontmoeting en debat staan hierbij centraal in de vorm van dialoog en co-creatie. Dit leidt tot diensten op maat, die per wijk of verzorgingsgebied kunnen gaan verschillen.

Hoge Vucht is de eerste wijk in Breda waar Bibliotheek van de Toekomst wordt geïmplementeerd. De Bibliotheek Hoge Vucht sluit vanwege het eindigen van het huurcontract op 1 september 2013. Alternatieve vestigingen voor een bibliotheekbezoek zijn Haagse Beemden en Centrum.

In Hoge Vucht worden daarom Bibliotheek op school en Bibliotheek aan huis als eerste gerealiseerd. In samenwerking met het Buurthuis van de Toekomst en brede school Het Noorderlicht worden de mogelijkheden voor Taal & Werk, culturele programmering en haal- en brengpunten onderzocht.'

In het kader van de nieuwe koers zullen zeven van de tien Bredase vestigingen gesloten worden. Als alternatief komen er in alle ruim 50 Bredase scholen uitleenpunten. Ook worden er in enkele buurthuizen en ouderencentra inlever- en ophaalpunten ingericht waar de leden terecht kunnen om boeken af te halen en in te leveren die ze via internet besteld hebben. Met de dienst 'Bibliotheek aan huis' komt er een bezorgservice voor minder mobiele ouderen.

De drie vestigingen die open blijven zijn de centrale bibliotheek Nieuwe Veste aan de Molenstraat en de vestigingen in de Haagse Beemden en in Breda Zuidoost (IJpelaar).
Verder zouden er gesprekken zijn met met de Nederlandse Spoorwegen om op het station een kleine stationsbibliotheek te vestigen, zo meldt BN DeStem

Naast de voorgenomen sluiting van Hoge Vucht zal Bibliotheek Breda voor de overige vestigingen voor 1 april komen met een uitvoeringsplan.
De reorganisatie gaat niet gepaard met ontslagen, aldus BN DeStem.

Zie ook dit bericht.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie