HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
OBA kijkt tevreden terug op 2012
25-02-2013
Binnenkort zal de Centrale Bibliotheek de tien miljoenste bezoeker verwelkomen.
In 2012 hebben bijna 4 miljoen bezoekers de OBA bezocht. Hiervan gingen 1.658.949 bezoekers naar de Centrale Bibliotheek. Op 31 december 2012 is het ledenaantal gestegen tot bijna 165.000. In 2012 zijn er 4.275.000 materialen uitgeleend. De OBA heeft 4.200 activiteiten en exposities georganiseerd. De OBA had aan het einde van het jaar 3318 volgers op Twitter en 2860 likes op Facebook. De website werd 828.000 keer bekeken.

Het meest uitgeleende jeugdboek is Vette pech van Jeff Kinney uit de serie Het leven van een Loser. De meest uitgeleende roman is Zomerhuis met zwembad van Herman Koch. In het non-fictie segment werden vooral veel reisboeken geleend en theorieboeken en examentrainingen voor het halen van het rijbewijs. Old ideas van Leonard Cohen was de best uitgeleende cd, The King’s Speech de best uitgeleende dvd en Een gevaarlijk spel en anderen spannende avonturen de meest uitgeleende jeugd-dvd.

In maart is het project Venster op Amsterdam gestart, een samenwerkingsverband van de OBA, AT5 en ETV.nl met subsidie van de RVE Educatie & Inburgering van de Dienst Werk en Inkomen van de Gemeente Amsterdam. Venster op Amsterdam maakt het voor alle Amsterdammers, maar met name de laagopgeleiden, laaggeletterden, inburgeraars, werkzoekenden, digibeten en jongeren mogelijk om aan hun basisvaardigheden te werken, vanuit het principe van zelfredzaamheid. Op hun eigen niveau, in hun eigen tempo en op een door hen zelf gekozen plaats en tijdstip, kunnen zij zichzelf zo verder ontwikkelen.

Op 7 juli bestond de Centrale Bibliotheek vijf jaar. Dit werd gevierd met een feestweekend voor al haar bezoekers.

Op 24 oktober werd de OBA verkozen tot Beste Bibliotheek van Nederland. Directeur Hans van Velzen: ‘De OBA is trots op deze uitverkiezing als Beste Bibliotheek van Nederland. Wij zien dit enerzijds als een beloning voor het verrichte werk in de afgelopen jaren en anderzijds als een aansporing om op deze weg voort te gaan en onze gebruikers de best mogelijke kwaliteit te bieden.’

Er was in 2012 een grote verandering: er werd een nieuwe passtructuur toegepast. Nu kan er gekozen worden uit vijf verschillende passen, waaronder een Vriendenpas en een Gebruikerspas.

Dit voorjaar van 2013 zal de Centrale Bibliotheek haar 10 miljoenste bezoeker begroeten. Bibliotheek Nieuwendam en Banne Buiksloot krijgen een nieuw onderkomen. En de bibliotheken Molenwijk en Reigersbos worden verbouwd.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie