Huub Leenen treedt terug als directeur Boekenberg Spijkenisse
26-02-2013
Huub Leenen heeft per direct zijn functie als directeur van de Bibliotheek Spijkenisse (Boekenberg) neergelegd. Zijn taken zullen voorlopig worden waargenomen door Renate Broekmeulen en Evelien Gerritsen.
Renate Broekmeulen zegt desgevraagd dat Huub Leenen om persoonlijke redenen zijn functie heeft neergelegd. In afwachting van de wervingsprocedure voor een nieuwe directeur, zullen Broekmeulen en Evelien Gerritsen Leenens taken waarnemen. Huub Leenen blijft wel nog een tijdje bij Bibliotheek Spijkenisse betrokken om de overdracht van dossiers af te wikkelen.
Huub Leenen trad in 1988 in dienst als directeur van Bibliotheek Spijkenisse. Onder zijn bewind werd de opvallende
nieuwbouw gerealiseerd waaraan de bibliotheek haar huidige naam '
Boekenberg' ontleent. Bij de verkiezing van de
Beste Bibliotheek van Nederland eindigde de Boekenberg vorig jaar als tweede. (Voor het juryrapport,
zie hier) In
Bibliotheekblad nr 6, 2012, werd uitgebreid aandacht besteed aan de Boekenberg, zie de artikelen '
Bomen spelen prominente rol bij klimaatbeheersing' en
'Boekenziggurat onder stolp is architectonische blikvanger' en het
interview met Huub Leenen (inloggen vereist).
Huub Leenen beraadt zich op dit moment op zijn toekomst.
Reacties op dit artikel (2)

Hans Krol
5-4-2013 16:27
Jammer, op architectonisch terrein is iets bijzonders in Spijkenisse tot stand gebracht, maar bibliotheektechnisch ben ik helaas minder tevreden. Enkele jaren geleden bezocht ik de stadsbibliotheek van Ulm (Baden-Württemberg), in 2004 voor (slechts) 12,7 miljoen Euro gebouwd, inclusief inrichting. Ook in de vorm van een glaspiramide en gelegen in het oude centrum van Ulm naast het historische raadhuis. Die instelling bevat drie oplopende rechthoeken en pas daarna begint de piramidevorm tot een hoogte van 35 meter. Het nuttig vloeroppervlak is 4.670 vierkante meter. Vanwege een efficiënte benutting van ruimten met nadruk op de eerste drie etages heb ik daar uitsluitend positieve herinneringen aan. 29 maart bezocht ik voor het eerst de nieuwe openbare bibliotheek van Spijkenisse, de Boekenberg genoemd. Zeer benieuwd na alle berichten over het bijzondere ontwerp in piramidale vorm, innovatieve snufjes ten aanzien van energiebesparing, duurzaamheid e.d. De binnenkomst begint met witte borstbeelden van Homerus en andere grootheden uit de Europese cultuurgeschiedenis. Echter van gips en niet van marmer, zoals gewend van o.a. bibliotheekinstellingen te Cambridge, Oxford en Dublin, en naar mijn mening kitscherig aandoende. Helemaal teleurgesteld was ik over het feit dat talrijke afgeschreven boeken als vulling in boekenrekken zijn opgeslagen. Men raakt in de war wat uitleenbaar is en wat niet. Op de tweede verdieping kwam ik in gesprek met iemand die terugverlangde naar de 'oude bibliotheek' waar alles overzichtelijker was opgesteld. Een leescafé, in Ulm drukbezocht, zou men ook hier mogen verwachten, maar in de leeruimte staat enkel een koffieautomaat. Vervolgens naar de vierde en hoogste verdieping gelopen met een kleine resterende ruimte waar iemand zat te werken. Ten slotte wilde ik de lift naar beneden nemen, maar die was volstrekt onvindbaar. Eenmaal teruggekeerd op de begane grond bleek dat men de lift in een fake muur heeft ingebouwd. Alles bij elkaar genomen geen reden Spijkenisse nogmaals te bezoeken, de oproep ten spijt nabij het station waarin een weerziens met de plaats wordt gewenst. Ulm overtreft Spijkenisse wat bibliotheekefficiency betreft in hoge mate. Jammer dat die instelling niet beter als voorbeeld is benut. Nu moet de Boekenberg het mijns inziens toch voornamelijk hebben van een voor Nederland uniek bibliotheekdesign, wat overigens al resulteerde in de prestigieuze 'reddot design award 2013' . Goede Vrijdag bezocht ik tevens de centrale bibliotheek van Schiedam en verliet die gelukkig dankzij een goede oriëntatie en kleurenkeuze met een goed gevoel.
Piet
10-4-2013 09:54
En zo is Barcelona beter als Ajax.
Appels met peren vergelijken.