Bibliotheek A tot Z eert Bomans
27-02-2013
Op de honderdste geboortedag van de schrijver wordt aan de wand van de studie- en werkruimte een citaat uit Pieter Bas aangebracht.
Eind december 2011 vond in Dordrecht het succesvolle Bomansfestival plaats. Het was toen 75 jaar geleden dat de auteur Godfried Bomans debuteerde met zijn boek Memoires of gedenkschriften van minister Pieter Bas. In de eerste honderd pagina’s van dit boek beschreef Bomans het leven van de jonge Pieter Bas en zijn familie tegen het decor van de stad Dordrecht van de vorige eeuw. Aanstaande zaterdag 2 maart is het honderd jaar geleden dat Bomans in Den Haag (Bierkade 2a) werd geboren, reden voor de Bibliotheek A tot Z stil te staan bij deze bijzondere schrijver die vele jaren de meest gelezen schrijver van Nederland was, meer dan 60 boeken en vele andere geschriften op zijn naam heeft staan.

Op de wand van de studie- en werkruimte in de Centrale Bibliotheek aan de Groenmarkt 153 wordt een citaat onthuld, een fragment uit Pieter Bas. Verder is tijdens de openingstijden in deze ruimte doorlopend een filmvoorstelling te zien met speelfilms, verfilmde verhalen en oude televisiefragmenten waarin Bomans optreedt.

Het citaat dat op 2 maart in de Centrale Bibliotheek zal worden onthuld, is gekozen door afgevaardigden van de werkgroep die eind december 2011 onder coördinatie van de Bibliotheek A tot Z het Bomansfestival heeft georganiseerd, een citaat met een verwijzing naar Dordrecht om Bomans in deze stad blijvend te herinneren. In deze werkgroep zaten naast medewerkers van de Bibliotheek A tot Z, onder anderen de journalist Hans Berrevoets, het Godfried Bomans Genootschap en Gé Vaartjes (biograaf van Bomans).

Het vervaardigen en aanbrengen van het citaat is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Dordrecht en is bedoeld om mensen nieuwsgierig te maken naar het werk van Godfried Bomans en ze te prikkelen een boek van deze nog steeds zo populaire schrijver te gaan lezen.

De landelijke campagne Nederland Leest die elk jaar in november plaatsvindt, nodigt iedereen uit met elkaar in gesprek te gaan over één bepaald boek. Dit jaar staat het boekje van Bomans Erik of het klein insektenboek centraal. Alle bibliotheekleden van 18 jaar en ouder krijgen in november dit boekje cadeau en kunnen het in de bibliotheek gratis afhalen. Ook dan zal de Bibliotheek A tot Z volop aandacht besteden aan Godfried Bomans en zijn werk.