HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Els Beerten wint Vlaamse Cultuurprijs voor Jeugdliteratuur
04-03-2013
Met haar roman Allemaal willen we de hemel heeft zij ‘de cocoon van de jeugdliteratuur’ doorbroken.
Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft afgelopen zaterdag 2 maart de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdliteratuur 2011-2012 overhandigd aan schrijfster Els Beerten. De jury huldigt de jeugdauteur omdat ze met haar roman Allemaal willen we de hemel de cocon van de jeugdliteratuur doorbreekt. De uitreiking in de Kopergietery in Gent viel samen met de start van de Jeugdboekenweek 2013.

Allemaal willen we de hemel is een aangrijpend en rijk geschakeerd noodlotsverhaal over liefde, vriendschap, loyaliteit en verraad dat draait rond Jef, zijn zus Renée en hun broertje Remi die opkijken naar hun vriend Ward. Drie adolescenten en een kind, omringd door ouders, leraars, vrienden en dorpsgenoten. Het zijn gewone mensen in een ongewone situatie: de Tweede Wereldoorlog. Auteur Els Beerten kruipt elk hoofdstuk in de huid en de gedachtewereld van één van de kinderen. Zo laat ze zien hoe de oorlog iedereen dwingt om keuzes te maken. Die keuzes hebben verregaande en soms tragische gevolgen. Op de een of andere manier worden de kinderen mee verantwoordelijk voor het kwaad dat deel uitmaakt van de wereld.

Beerten (1959) groeide op in Koersel. Ze onderwijst sinds 1985 Nederlands, Engels en creatief schrijven in Aarschot. Allemaal willen we de hemel verscheen in 2008 en werd een instant klassieker in Vlaanderen en Nederland. Het boek werd in 2009 bekroond met onder andere de Boekenleeuw, de Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer en de Gouden Lijst. De Duitse vertaling werd tweemaal genomineerd voor de Deutscher Jugendliteraturpreis. Tot slot werd het boek nog gelauwerd met de Nienke Van Hichtumprijs in 2010 en de LodLavkiprijs in 2012.

De jury noemt die lof terecht: ‘Allemaal willen we de hemel is veel meer dan een spannende oorlogsroman. Het is ook een Bildungsroman over opgroeien en verantwoordelijkheid nemen voor wat je met je leven aanvangt. Indirect houdt Els Beerten ook een pleidooi voor de kracht van kunst: muziek is een rode draad in het verhaal en verbindt de personages met elkaar. De meerstemmigheid dwingt de lezer bovendien om na te denken over goed en kwaad, waarheid en leugen. De compositie is goed doordacht en met zorg uitgewerkt, maar dat staat de spannende ontknoping niet in de weg.’

Schauvliege: ‘Allemaal willen we de hemel bewijst hoe flinterdun of artificieel de grens tussen een adolescenten- en volwassenenroman soms is. Dit verhaal, over oorlog en de verregaande gevolgen ervan, grijpt alle leeftijden naar de keel en verdient, zeker in dit Jaar van het Voorlezen, om “voortgelezen” en doorverteld te worden.’


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie