HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Brabantse Netwerkbibliotheek organiseert conferentie 'The Makers Library'
05-03-2013
Op 2 april organiseert de Brabantse Netwerkbibliotheek een conferentie over de vraag of de traditionele uitleenbibliotheek transformeert naar een 'makersbibliotheek', een kenniswerkplaats voor de lokale gemeenschap.
Centraal staat de vraag:  Hoe kan de kennis- en informatiefunctie opnieuw worden ingevuld in de bibliotheek van de eenentwintigste eeuw?

De organisatoren schrijven bij wijze van toelichting: 'Er ontstaan nieuwe verschijningsvormen: open leercentra, digidorpen, fablabs en hackerspaces. Je zou ze allemaal onder de noemer Makers Library of makers spaces kunnen vangen. Nieuwe fenomenen en begrippen waar velen van ons nog weinig beelden bij hebben. Een Makers Library faciliteert de lokale gemeenschap of specifieke communities-of-interest met studie-, werk- en ontmoetingsruimtes, fysiek en virtueel. Zij stelt informatie en apparatuur beschikbaar en gebruikt de social media voor haar kennisprocessen. Zij is een aanjager van lokale verbindingen. Ze reageert op de groeiende behoefte aan co-creatie en maatschappelijke vernieuwing. De bibliotheek wordt meer dan een informatiemakelaar; zij bevordert dat er nieuwe informatie en kennis ontstaat.'

Tijdens de conferentie wordt verkend welke concepten en verschijningsvormen toegevoegde waarde kunnen bieden, zowel voor de stad als het dorp. Daarbij leren de deelnemers van voorbeelden uit binnen- en buitenland.

Enkele sprekers:
Hans Mommaas (hoogleraar Tilburg School of Social and Behavioral Sciences) spreekt over het bredere maatschappelijke kader waarin we deze ontwikkelingen moeten plaatsen. De hybride maatschappij met zijn consumentisme enerzijds en een nieuwe behoefte aan social production, het zelf leveren van een relevante maatschappelijke bijdrage, anderzijds.
Louise Overgaard (teamleider in ‘Bibliotek Aarhus’ Denemarken), vertelt over een meerjarig programma rond makers spaces. ‘Bibliotek Aarhus’, een zeer innovatieve bibliotheek, ontwikkelt een open leercentrum ten behoeve van haar huidige en nieuwe bibliotheek.
Leeszaal Rotterdam West laat met name de sociale invalshoek zien met haar spraakmakende burgerinitiatief.
Hans van Driel (universitair hoofddocent Tilburg School of Humanities, Department of Culture Studies) en Jan Avezaath presenteren “Ik lees de wereld”. Ze lezen met vijf zintuigen. De bibliotheek van de toekomst gaat niet alleen om tekst.

Het volledige programma van de conferentie volgt binnenkort, zo meldt de Brabantse Netwerkbibliotheek.

Zie ook het artikel 'Staan Nederlandse bibliotheken open voor FabLabs?' Onlangs organiseerde Bibliotheekservice Fryslân een informatiebijeenkomst over het project FryskLab, een (mobiel) FabLab dat over enkele maanden in gebruik genomen zal worden.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie