HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Vlaams Documentatiecentrum voor de Strip opent in Bibliotheek Turnhout
14-03-2013
Onlangs heeft Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege in de Bibliotheek Turnhout het Vlaams Documentatiecentrum voor de Strip geopend.
Minister Schauvliege sprak bij de opening over een voorbeeld van geïntegreerd letterenbeleid, waarbij Vlaanderen (via het Vlaams Fonds voor de Letteren) de provincie Antwerpen (via het Provinciaal Bibliotheekcentrum) en de stad Turnhout de handen in elkaar hebben geslagen om het grootste stripdocumentatiecentrum van Vlaanderen uit te bouwen.

De collectie bestaat uit 2000 naslagwerken over strips, complementair met de stripcollectie van ongeveer 25.000 titels van Bibliotheek Turnhout en is gekoppeld aan de catalogus van het Belgisch Stripcentrum in Brussel. Volgens de minister een documentatiecentrum van internationale betekenis, waar iedereen die onderzoek verricht naar strips terecht moet kunnen. 
De kern van de collectie naslagwerken wordt gevormd door de collecties van Jan Smet en Patrick Van Gompel, twee pioniers van de Turnhoutse striporganisatie Stripgids - het voormalige Strip Turnhout.

Schauvliege: 'Strips hebben een culturele impact in onze samenleving. Daarom vroeg ik in mijn beleidsnota meer aandacht voor stripauteurs. Met haar indrukwekkende collectie naslagwerken én strips vult dit Vlaams Documentatiecentrum een belangrijke leemte en werpt het zich tegelijk op als een sterk speerpunt in het geïntegreerd Vlaams letterenbeleid.'


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie