HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Muntpunt Brussel laat 100 vrijwilligers voorlezen
21-03-2013
In het kader van een project van regisseur Kris Kaerts wil Muntpunt Brussel op 24 maart 100 vrijwilligers in hun moedertaal 100 geselecteerde boeken laten voorlezen. Dit gebeurt in het kader van I BOOK YOU, een project om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid en analfabetisme.
In het kader van I BOOK YOU hebben 100 kunstenaars, onder het motto '100 Book Covers to Fight Illiteracy', 100 boekcovers in een nieuw jasje gestoken om aandacht te vragen voor de strijd tegen laaggeletterdheid en analfabetisme. Dit heeft geresulteerd in een expositie die van 19 februari tot 23 april 2013 te zien is op de gevel van het nieuwe Muntpuntgebouw, dat in september weer open gaat. De expositie toont de 100 door kunstenaars vernieuwde covers van de boeken uit de lijst ‘The 100 Greatest Novels of All Time’ (The Observer).

Gedurende de periode dat de expositie op de gevel te bewonderen is, van 19 februari tot 23 april, worden er  verschillende activiteiten georganiseerd. Zo werd op 7 maart World Book Day gevierd, in het kader waarvan het in verbouwing zijnde Muntpuntgebouw bij uitzondering al voor het publiek open was, nog voor de officiële opening. 

Ook komende zondag opent het Muntpuntgebouw dus weer voor een dag zijn deuren voor de 'voorleescountdown', waarbij 100 personen in 100 verschillende talen elk een fragment voorlezen uit een van de volgens The Observer 100 beste boeken aller tijden.
Regisseur Kris Kaerts zegt hierover: 'Mijn reactie toen ik de lijst van uitverkoren boeken in handen kreeg? British Conservative! Ik vind de selectie te weinig mondiaal. Mijn voorstel: tegenover deze lijst monocultuur, het Babelse Brussel neerzetten. Lang leve het menselijk kapitaal van deze stad in tijden van bankcrisissen en co! Brussel heeft een torenhoog Babylon gehalte. Een vijftal jaar geleden leverde een onderzoek in mijn eigen straat op dat achter 350 postbussen niet minder dan 76 nationaliteiten schuilgingen. Welke taal ter wereld zou er in Brussel anno 2013 niet gesproken worden?'  De kans bestaat dus dat op 24 maart Charles Dickens wordt voorgelezen in het Swahili, Charlotte Brontë in het Hindi of Gabriel Garcia Márquez in het Kalaallisut van de Groenlandse Inuit.

Muntpunt Brussel opent op 7 september zijn deuren, na een lange periode van verbouwingen die niet altijd probleemloos verliepen. De deze maanden georganiseerde activiteiten vormen de opmaat naar die officiële opening. Muntpunt moet een combinatie worden van een hedendaagse 'belevingsbibliotheek' (inclusief café) en een hoofdstedelijk informatiecentrum en geldt als de opvolger van de Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek Brussel (HOB).


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie