HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Website Bibliotheek Rivierenland week uit de lucht vanwege cyberaanval
28-03-2013
De website van Bibliotheek Rivierenland is deze maand ruim een week uit de lucht geweest vanwege een cyberaanval. Vorige week ging de website weer online. 
De website van Bibliotheek Rivierenland bleek te zijn besmet met het zogeheten ´Politievirus´, een vorm van ransomware, malware waarbij computers ´gekaapt´ worden tot er een geldbedrag betaald wordt. De hackers hebben informatie kunnen toevoegen aan de startpagina, die ervoor zorgde dat bezoekers van de website die een bepaalde link op de homepage aanklikten, deze malware op hun computer binnenhaalden.

Herman Wevers, bij Bibliotheek Rivierenland verantwoordelijk voor de website, licht toe: ‘Nadat we van bezoekers meldingen kregen dat hun computers via onze website besmet werden met het Politievirus, hebben we direct aangifte gedaan bij de politie en is onderzoek gedaan. We hebben de website ruim een week uit de lucht gehaald en in de tussentijd vervangen door een noodwebsite. We hebben een Joomla-site en we vermoeden dat het virus is binnengekomen via een Joomla-module. De zaak is op dit moment nog in onderzoek bij de politie, dus we verwachten pas over enige tijd meer duidelijkheid over de precieze oorzaak en de daders. Vermoed wordt echter dat het Politievirus verspreidt wordt door een Spaans-Russische bende. Geen idee waarom wij het slachtoffer zijn geworden, waarschijnlijk is het gewoon domme pech. Gelukkig is de schade relatief beperkt gebleven, behalve het ongemak dat de site ruim een week uit de lucht gehaald moest worden. We achten het zeer onwaarschijnlijk dat de hackers toegang hebben gekregen tot de persoonlijke gegevens van onze leden, aangezien die niet bewaard worden op onze webserver, maar in de VUBIS-database. Het probleem is inmiddels opgelost en de website is weer virusvrij online.’ 

Overigens werd onlangs ook gemeld dat de website van Bibliotheek Oostland gehackt zou zijn, waardoor de site voor korte tijd uit de lucht gehaald moest worden. Naar vermoed wordt was de website in handen gevallen van Turkse hackers (opererend onder de naam MuStireiS) die een afbeelding op de homepage wisten te plaatsen. Commentaar van Bibliotheek Oostland: 'Dankzij de uitstekende service van onze host Well.com was het probleem binnen twee uur verholpen. Er is geen sprake geweest van enige schade en we hebben ook niet van klanten gehoord dat het hen is opgevallen. We werken overigens aan een nieuwe (WaaS-)website, die over een paar maanden online zal gaan.'


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Marcus Schiedam
29-3-2013 14:10
Je moet natuurlijk wel je website (wordpress, joomla, bart, deelwaas, waas, etc) up to date houden.. anders vallen er gaten.

Dat hacken is gewoon software dat websites afgaat op zwakke punten. (Kost ongeveer 10 dollar.)  Bij een gevonden 'lek' kan het daar software plaatsen, bestanden vervangen, etc. ofwel hacken, maar het komt niet in de buurt van het romantische plaatje van een idealistische nerd die daar uren aan het puzzelen is om jouw site te hacken.

Heb jij je website niet goed geupdate, of is het een cms dat niet meer ondersteuning geniet (zoals joomla 1.5 en 1.7) dan bestaat de kans dat jouw website  een keertje de spreekwoordelijke sjaak zal zijn.

Backup terugzetten, alles updaten en er hooguit 2 uur uitliggen. Zo hoort het te gaan, mocht het voorkomen.

Mijn advies: Nooit bezuinigen op een bibliotheekwebsite en zet er eens wat meer geschoold personeel op en dan ook in vaste dienst.. en nooit bezuinigen op goede hosting.. en goede koffie! niet bezuinigen op koffie! :)

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie