HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Boekwinkels boerden goed in Boekenweek
29-03-2013
De omzet van Nederlandstalige boeken steeg met 3,7%.
De Boekenweek 2013 was voor de boekhandel een goede, zo meldt organisator CPNB. Er was ten opzichte van het jaar ervoor een omzetstijging van 3,7 % voor wat betreft Nederlandstalige boeken. Daarmee werd voor het eerst sinds 2011 de dalende trend in het boekenvak gekeerd. Volgens de CPNB is de stijging onder meer te danken aan het terugbrengen van de Boekenweek tot een echte week (zaterdag 16 t/m zondag 24 maart), het verschuiven van de NS Vrij Reizen Dag naar de laatste dag van de Boekenweek, de populariteit van Boekenweekauteur Kees van Kooten (en zijn vele optredens in het land) en wat genoemd wordt ‘het vertrouwen van de boekverkoper in de kracht van de inmiddels 78-jarige Boekenweek’.

Het Boekenweekgeschenk De verrekijker verscheen in een oplage van 770.000 exemplaren die aan het einde van de Boekenweek nagenoeg allemaal door de boekwinkels aan hun klanten cadeau waren gedaan. Het aantal luisterboeken van het geschenk dat werd weggeven verdubbelde ten opzichte van vorig jaar. Het tot eind maart te downloaden e-boek van het Boekenweekgeschenk loopt eveneens goed. Het Boekenweekessay De leeuw en zijn hemd van Nelleke Noordervliet staat al twee weken op de eerste plaats van de Bestseller 60 en was aan het einde van de Boekenweek zo goed als uitverkocht. De bundel Gouden tijden, zwarte bladzijden voor de leden van de openbare bibliotheken verscheen in een oplage van 61.500.

In Vlaanderen wordt de Vlaamse Boekenweek, de Literaire Lente, morgen afgesloten met een optreden van Kees van Kooten in Vooruit in Gent. Het is het tweede jaar dat het Boekenweekgeschenk ook in Vlaanderen verschijnt. Vorig jaar was Tom Lanoye de auteur van het Boekenweekgeschenk Heldere hemel.

De cijfers van de Boekenweek 2013 komen tot stand in samenwerking met GfK Retail & Technology Benelux BV dat wekelijks verkoopgegevens verzamelt van meer dan 800 Nederlandse boekwinkels, bestaande uit alle ketens, aangevuld met zelfstandige (internet)boekwinkels en de warenhuizen V&D en Bijenkorf.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie