HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Gelderse Burgerlijke Stand online
03-04-2013
De scans van de originele akten komen integraal op de website van het Gelders Archief.
Het Gelders Archief gaat (het leeuwendeel van) de akten van de Burgerlijke Stand in Gelderland (1811-1902/1950) integraal op zijn website publiceren. Het gaat om de geboorteakten (1811-1902/1912), huwelijksakten en huwelijkse bijlagen (1811-1922) en overlijdensakten (1811-1950). De akten van de Burgerlijke Stand worden de komende maanden in fasen op internet geplaatst: de eerste zijn vanaf april raadpleegbaar, de laatste worden naar verwachting in december gepubliceerd. Het betreft bijna 3,5 miljoen scans, die op internet worden geplaatst. Deze belangrijke bron is niet alleen van belang voor genealogen, maar ook voor onder meer regiohistorici, biografen en historisch demografen.

In 1998 begonnen vrijwilligers van het Gelders Archief met het invoeren van de gegevens van de Gelderse Burgerlijke Stand voor digitale raadpleging. Deze genealogische gegevens werden de afgelopen jaren door een groot publiek geraadpleegd en de website (voorheen bekend onder de naam Genlias) behoorde tot meest populaire overheidssites. Tegenwoordig zijn deze gegevens te raadplegen via de website Wiewaswie.nl. De vrijwilligers hebben een belangrijke rol gespeeld bij het koppelen van de scans aan de persoonsgegevens. De scans zijn gemaakt van de microfilms die bij de Mormonen berusten.

Het online plaatsen van de akten van de Burgerlijke Stand past in het merenjarenbeleid van het Gelders Archief om een zwaarder accent te leggen op de ontwikkeling van een digitale studiezaal, waarin archieven zoveel mogelijk via internet geraadpleegd kunnen worden.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie