HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nieuwe webdienst KB gepresenteerd
03-04-2013
De helft van 160.000 rechtenvrije boeken uit de achttiende en negentiende eeuw is gescand en vrij toegankelijk via de websites van de Koninklijke Bibliotheek en Google Books.
Vandaag presenteren de Koninklijke Bibliotheek en Google Nederland de eerste resultaten van het samenwerkingsproject waarin zij 160.000 boeken uit de KB-collectie digitaliseren en online presenteren via de KB-webdienst Boeken.kb.nl.

Eind 2011 startte Google met het digitaliseren van boeken uit de KB-collectie tot 1870. De collectie omvat historische, juridische en maatschappelijke Nederlandse publicaties uit de achttiende en negentiende eeuw die van groot belang zijn voor wetenschappers en onderzoekers, zowel binnen het Nederlandse taalgebied als voor de rest van de wereld.

In 2010 tekenden de KB en Google een overeenkomst waarin Google minstens 160.000 boeken uit de KB-collectie digitaliseert. Deze overeenkomst is een aanvulling op de eigen digitaliseringsinitiatieven van de KB. Het betreft Nederlandse publicaties binnen het publieke domein waarop geen auteursrecht meer rust. De gedigitaliseerde boeken zijn ‘full text’ doorzoekbaar en gratis toegankelijk gemaakt via Google Books en de webdienst Boeken.kb.nl.

Sander Dekker, staatssecretaris OCW: ‘Dit is een goed voorbeeld van publiek-private samenwerking. De KB kan kosteloos een belangrijk deel van haar collectie digitaliseren en Google Book Search verwerft hoogwaardige content. De grote winnaar is het publiek, in het bijzonder wetenschappers, die veel beter toegang krijgen tot de collectie van onze nationale bibliotheek.’

Bas Savenije, algemeen directeur van de KB: ‘De Koninklijke Bibliotheek heeft als nationale bibliotheek van Nederland de verantwoordelijkheid iedereen, overal ter wereld, digitaal toegang te geven tot alle boeken die in Nederland uitgegeven zijn. De Koninklijke Bibliotheek wil daarom alle boeken die in Nederland gedrukt zijn digitaliseren. Gezien de grote hoeveelheid publicaties die onze collectie rijk is, is dat geen sinecure. De samenwerking met Google geeft ons de kans om het digitaliseringsproces te versnellen, de vindbaarheid van onze collectie te vergroten en te zorgen voor optimale toegang tot, en gebruik van een unieke verzameling van wetenschappelijke, juridische en maatschappelijke werken uit de achttiende en negentiende eeuw.’

Pim van der Feltz, directeur Google Nederland: ‘Ons gezamenlijke project met de Koninklijke Bibliotheek past binnen ons doel om zoveel mogelijk boeken ter wereld doorzoekbaar en toegankelijk te maken via het internet en zo te helpen alle kennis beschikbaar te maken. Dat vanaf vandaag de helft van deze historische werken vrij toegankelijk is, is een mijlpaal in de samenwerking met de KB.’

Het scannen neemt in totaal een aantal jaren in beslag. Nadat het scanproces is voltooid, komen de boeken terug in de magazijnen, zodat ze ook weer voor het publiek beschikbaar zijn.

Meer informatie over de digitaliseringsactiviteiten van de KB is hier te vinden. Zie ook dit eerdere bericht.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie