HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bewoners Amsterdamse wijk IJburg zetten 'Flexbieb' op
04-04-2013
Op 10 april zal in de Amsterdamse wijk IJburg een bibliotheek openen die is opgezet door de wijkbewoners en die gerund wordt door vrijwilligers, de zogeheten 'Flexbieb'.  
De initiatiefnemers omschrijven de Flexbieb als een  'laagdrempelig wijkbiebje, ontmoetingscentrum en internetcafé voor alle IJburgers, van jong tot oud, goed of slecht ter been'.
De Flexbieb ontleent haar naam aan het feit dat het idee aanvankelijk was om gebruik te maken van (bedrijfs)ruimtes in IJburg die tijdelijk leeg staan. Woningcorporatie De Key werkt mee door (voorlopig voor onbepaalde tijd) een dergelijke ruimte (van ongeveer 150 vierkante meter) voor een schappelijke prijs beschikbaar te stellen.

Initiatiefnemer Joris Vermeulen, in het dagelijks leven werkzaam als vertaler, stelt in het Parool dat de Flexbieb er vooral is gekomen omdat de nog in ontwikkeling zijnde wijk IJburg nog te weinig inwoners heeft voor een 'echte' wijkbibliotheek, terwijl de afstand tot de hoofdvestiging van de OBA door veel wijkbewoners als een drempel wordt ervaren. IJburg heeft op dit moment 18.000 inwoners terwijl de gemeente als norm voor een nieuwe vestiging een werkgebied van 40.000 inwoners hanteert. De Flexbieb zal weer opgeheven worden als er op een goed moment toch een OBA-vestiging zou komen. Voor kinderen was er op IJburg al een bibliotheek, genaamd Lees je blauw, eveneens een particulier initiatief. (Zie hierover ook hier)

De Flexbieb draait op vrijwilligers en is tot stand gekomen dankzij donaties van boeken en meubilair et cetera. Er is een leeszaal met gratis wifi, leestafels en een zithoek, waar bezoekers een consumptie kunnen nuttigen en kranten en tijdschiften kunnen lezen. Vrijwilligers hebben de collectie ingevoerd in een catalogussysteem en vanaf de opening is de catalogus online beschikbaar via halloijburg.nl. De Flexbieb zal zo’n 40 uur per week open zijn, van ’s ochtends tot ’s avonds 20.00 uur, zo meldt Dichtbij.nl.
Wijkbewoners kunnen voor 10 euro lid worden van de Flexbieb. 'Het moet zeker geen doe-maar-wat bibliotheek worden, we willen echt een goede bibliotheek tot stand brengen', stelt Vermeulen in het Parool. Volgens hem moet de Flexbieb een soort 'huiskamer van IJburg' worden.

Het initiatief kwam tot stand dankzij de medewerking en financiële bijdragen van onder andere ideëel projectbureau HOTPOT (IJburg), stichting Viia, corporaties de Key, Ymere en de Alliantie, marktmeester Stef Spigt, stadsdeel Oost en veel vrijwilligers.

De Flexbieb zal feestelijk geopend worden op woensdag 10 april om 19.00 uur.

De Flexbieb heeft een eigen Facebookpagina.

Zie ook het interview met Joris Vermeulen in IJburgerNieuws (pag 7)


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie