HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
ColumBus genomineerd voor Passie op het Platteland-prijs
11-04-2013
De Zeeuwse bibliobus ColumBus is genomineerd voor de Passie op het Platteland-prijs. De onderwijsservicebus is een van de negen genomineerde projecten die in het kader van het Plattelandsontwikkelingsprogramma 2007-2013 met financiële steun van de Europese Unie zijn uitgevoerd.
De Passie Op het Platteland-prijs wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. De prijs is bedoeld om succesvolle, inspirerende, bijzondere of innovatieve projecten op het platteland in het zonnetje te zetten. Naar de prijs kunnen projecten meedingen die gefinancierd zijn vanuit het Plattelandsontwikkelingsprogramma 2007-2013 (POP2). Voor de editie van dit jaar waren 214 projecten ingediend, waaruit de jury een shortlist van negen projecten heeft geselecteerd. Hieruit kiest de jury uiteindelijk drie winnaars. Er is ook een publieksprijs, waarvoor het publiek kan stemmen via de website.
De prijs wordt op 14 mei uitgereikt in Kasteel Groeneveld in Baarn.

De ColumBus is een concept waarbij het gaat om een multifunctionele biblioservicebus die gebruikers in kleine dorpen bedient, met extra aandacht voor het gebruik door scholieren. Samen met scholen zijn programma’s gemaakt voor de jeugd die op zes werkplekken in de bus hiermee aan de slag kunnen. De ColumBus is een initiatief van de Zeeuwse bibliotheek in Middelburg, in samenwerking met dertig partners uit welzijn, zorg, educatieve sector, bedrijfsleven, onderwijs en de culturele sector, die de bus mede hebben gefinancierd en/of inhoudelijk meedenken over het aanbod. De bus is niet alleen uitgerust met boeken, maar ook met onder meer computers, schermen voor films en presentaties en een grote Microsoft surface tafel waar vier kinderen tegelijk interactief met speciaal ontwikkelde onderwijssoftware kunnen leren. De bibliobus fungeert tevens als verkooppunt voor postzegels, OV-chipkaart servicepunt en heeft een baliefunctie en internetmogelijkheden.

De ColumBus kwam voor de subsidie van de Europese Unie in aanmerking omdat de bus een bijdrage levert aan de leefbaarheid in kleinere kernen voor de jeugd en de ouderen. De jury van de POP-prijs vindt daarnaast dat de bus een voorbeeld is voor toepassing in andere gebieden.

De ColumBus won in 2011 al de prijs voor Beste Bibliotheekproject bij de verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland. Zie ook het artikel ´ColumBus: innovatieve bibliobus voor plattelandsscholen´

Zie ook dit filmpje over de ColumBus.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie