HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Hollands Kroon krijgt plug-in bibliotheken en jeugdbus
14-04-2013
Plug-in bibliotheken, een jeugdbus en inlever- en afhaalpunten zullen de sluiting van de bibliotheken in de gemeente Hollands Kroon moeten compenseren. Als gevolg van deze reorganisatie van het bibliotheekwerk moeten er waarschijnlijk tussen de tien en vijftien parttimers bij KopGroep Bibliotheken ontslagen worden.
De reorganisatie van de bibliotheekvoorziening was noodzakelijk vanwege het besluit van de gemeente in 2012 om de subsidie voor de bibliotheek af te bouwen naar 520.000 euro in 2015, ruim een halvering van de totale subsidie van 1,2 miljoen. Dit voornemen leidde tot verschillende protestacties van inwoners van de gemeente.

Tijdens een bijeenkomst op 5 april is door de gemeente Hollands Kroon en door KopGroep Bibliotheken, dat de bibliotheekvoorziening in Hollands Kroon verzorgt, gezocht naar mogelijkheden om binnen het vanaf 2015 nog beschikbare budget een bibliotheekvoorziening overeind te houden.

Het resultaat van dit overleg is dat men heeft gekozen voor ’plug-in bibliotheken’ - grotendeels onbemande self service uitleenpunten - ter vervanging van de huidige bibliotheken in de vier grootste kernen van Hollands Kroon (Anna Paulowna, Wieringerwerf, Hippolytushoef en Nieuwe Niedorp). Daarnaast komt er in 2013 voor de jeugd van 0-12 jaar een speciale jeugdbus, die vrijwel alle basisscholen in de gemeente zal bedienen. Ook komen er zogenoemde inlever- en afhaalpunten op verschillende plaatsen in de gemeente, waar boeken en andere materialen kunnen worden afgehaald of ingeleverd die door leden online bij de bibliotheek zijn besteld. Voor de aan huis gebonden senioren blijft de 'Boekendienst aan huis' bestaan. De nieuwe voorzieningen zullen binnen nu en twee jaar worden gerealiseerd.

KopGroep Bibliotheken stelt in een bericht op haar website dat 'zowel KopGroep Bibliotheken als Hollands Kroon vinden dat met de gevonden oplossingen er een bibliotheekvoorziening in Hollands Kroon blijft bestaan die voor alle inwoners toegankelijk is'.

Als gevolg van de reorganisatie van de bibliotheekvooziening in Hollands Kroon zullen per 1 januari 2014 waarschijnlijk tussen de tien en vijftien parttimers bij KopGroep Bibliotheken hun ontslag krijgen, zo meldt het Noordhollands Dagblad.

Binnen het werkgebied van KopGroep Bibliotheken functioneert reeds een plug-in bibliotheek, in een Albert Heijn-vestiging in Callantsoog, in de gemeente Zijpe. De eerste plug-in bibliotheek werd ruim twee jaar geleden in Rotterdam in gebruik genomen. Daarna volg(d)en onder andere ook Gouda, Reimerswaal en Dordrecht (YouTube-filmpje).


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie