HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Oostland: berichtgeving over sluitingen onjuist
22-04-2013
Door de regionale pers is ten onrechte gesuggereerd dat er vestigingen gesloten zouden worden.
‘Helaas zijn er onlangs in de regionale, dus niet de lokale, pers artikelen verschenen over de bibliotheek waarin onjuistheden staan. Zij hebben zich uit derde hand laten informeren en onjuiste citaten opgenomen’, zo laat de Bibliotheek Oostland in een verklaring weten. Gedoeld wordt op berichtgeving waarin gesuggereerd werd dat de vestigingen in Bleiswijk en Bergschenhoek vanwege bezuinigingen gesloten zouden worden.

De bibliotheek vervolgt: ‘De verwisseling van de gemeenten Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland in een van de artikelen is ronduit slordig. Bovendien wordt de suggestie gewekt, al in de kop van het artikel, dat de bibliotheek denkt aan sluiten.

In een presentatie voor de gemeenteraad in Lansingerland heeft Petra Togni, directeur van Stichting Bibliotheek Oostland, aangegeven dat gezien de bezuinigingen van de subsidiërende gemeente en de komst van de nieuwe bibliotheekwet de bibliotheek moet anticiperen op de toekomst. In het voortraject is daarom samen met de gemeente Lansingerland en een afvaardiging van de scholen en de WMO-raad bekeken wat belangrijk is en hoe dit in stand kan worden gehouden. Op basis van de kaders die hier uitgekomen zijn, worden er alternatieven uitgewerkt. Waarbij wordt bekeken hoe de voorzieningen voor alle kernen in beide gemeenten zo optimaal mogelijk aangeboden kunnen worden met een aanzienlijk lagere subsidie. Misschien iets minder stenen, maar wel een goede voorziening, waarbij de nadruk wordt gelegd op de jeugd van 0-18 jaar en de niet zelfredzamen. Maar ook voor de redzame volwassenen willen wij een goede bibliotheek blijven. Alle vestigingen sluiten zoals in de berichtgeving staat is onjuist en ook nooit benoemd.

Wij zijn nog met beide gemeenten in gesprek om tot een goede oplossing te komen. Want niet alleen wij willen een goede voorziening in stand houden maar ook de gemeentes!

Om succesvol te blijven moet Stichting Bibliotheek Oostland blijven bewegen en anderen in beweging brengen. Inspelen op kansen en ontwikkelingen. Natuurlijk blijven wij doen waar we goed in zijn: helpen in de zoektocht naar betrouwbare informatie en inspireren tot lezen.
De bibliotheek kan immers nog steeds hoge ogen gooien met het aanbieden van een verantwoord en betekenisvol aanbod, maar wel op een modernere manier. Maatschappelijk relevant, verrassend, maar vooral ook uitnodigend voor gebruikers om op te reageren. Daarmee blijven wij een aantrekkelijke voorziening voor de klant en voor onze samenwerkingspartners. Zoals iedere speler in het maatschappelijk veld moeten wij wel roeien met de riemen die wij hebben, maar wel met inzet, vechtlust en zodanig dat wij trots kunnen blijven op ons aanbod én een bibliotheek die voldoende bestendig zal worden gemaakt om de toekomst aan te kunnen’, aldus de Bibliotheek Oostland.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie