HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
BNL en CDR starten pilot eMuziek met streaming muziek voor thuisgebruik
23-04-2013
Bibliotheek.nl (BNL) en de Centrale Discotheek Rotterdam (CDR) lanceren vandaag voor bibliotheekleden de pilot eMuziek, een streaming muziekdienst voor thuisgebruik.
De digitale muziekdienst eMuziek is voor thuisgebruik, bedoeld als gids en bron om muziek te (her)ontdekken. De aangeboden muziek is een dwarsdoorsnede van pop tot klassiek. De gebruiker kan op de diverse muziekstijlen zoeken.
Vooralsnog komt ongeveer 20 procent van de bestaande collectie nu digitaal thuis beschikbaar. Muziekwebluister telt in het totaal zo'n 4,5 miljoen tracks, die door bibliotheekleden in hun lokale bibliotheek te beluisteren zijn.
De nieuwe dienst biedt ook de mogelijkheid om nummers via iTunes aan te schaffen.

Bibliotheekleden kunnen gebruikmaken van de pilot door met hun bibliotheekpasnummer en wachtwoord in te loggen. Per maand kunnen 150 tracks gestreamd worden. Het aanbod op eMuziek is van platenlabels die toestemming hebben gegeven hun muziek digitaal beschikbaar te stellen. Universal is hiervan de grootste platenmaatschappij. Bibliotheek.nl en Muziekweb streven ernaar om regelmatig nieuwe labels aan het aanbod toe te voegen. 

De dienst is ook beschikbaar via: www.bibliotheek.nl/muziek

Tegenover Tweakers zegt Sander van Kempen, contentmanager bij Bibliotheek.nl, over eMuziek: 'We maken nu nog gebruik van Flash voor de dienst. Bij de pilot kijken we onder andere of dit voldoet of dat we van andere platforms gebruik moeten gaan maken. Ook zullen we kijken of er mogelijkheden tot uitbreiding van het maximaal te beluisteren aantal van 150 tracks zijn.' 
Van Kempen vindt niet dat eMuziek een concurrent voor diensten als Spotify is. 'We hebben hierover uitvoerig gedebatteerd, ook met juristen. Wij vragen geen geld en bieden het alleen aan leden aan. Bij Spotify is de hele muziekcollectie beschikbaar en bij ons slechts een deel. Bovendien hebben we een limiet wat het aantal te beluisteren nummers betreft,' aldus Van Kempen op Tweakers.

Zie ook de blogpost van Raymond Snijders waarin hij uitgebreider in gaat op het gebruik en de achtergronden van de dienst eMuziek.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie