HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Plannen voor nationale muziekbibliotheek
25-04-2013
Den Haag staat positief tegenover de realisering van een Nationale Muziekbibliotheek voor bladmuziek in de gemeente, waarin de collecties van verschillende instituten samengebracht worden.
Dit blijkt uit een artikel (PDF) in de Volkskrant eerder deze week. Het plan voor een Nationale Muziekbibliotheek met bladmuziek is ontworpen door het Muziekcentrum van de Omroep (MCO). Behalve de collectie van het MCO zouden in de nieuwe Nationale Muziekbibliotheek ook de bladmuziekcollecties van het Nederlands Muziekinstituut (NMI), het Koninklijk Conservatorium en de Openbare Bibliotheek Den Haag opgenomen worden. Deze collectie zou gehuisvest moeten worden op drie locaties aan het Spui: het Haags Gemeentearchief (HGA) in het stadhuis, de Openbare Bibliotheek en het nog te bouwen Spuiforum.
De muziekbibliotheek zou in 2018 haar deuren moeten openen.

De Haagse wethouder van cultuur, Marjolein de Jong, toont zich enthousiast over het plan: 'Een en ander moet nog uitgewerkt worden, maar de collectie van het MCO is zeker welkom in de stad. Het conservatorium heeft een grote collectie, het NMI is nu al opgenomen in het gemeentearchief. De omroepbibliotheek is een logische derde poot; dan heb je de top of the bill bij elkaar,' aldus De Jong in de Volkskrant.

Het plan is gebaseerd op een door Josine Meurs opgesteld voorstel (PDF).
Na de zomer wordt het definitieve oordeel geveld, aldus de Volkskrant.

Het plan komt mede voort uit bezuinigingen, waardoor het MCO het sinds januari met de helft van haar subsidie moet doen. Als gevolg daarvan is de bibliotheek, die met haar 200.000 banden geldt als een van de grootste en belangrijkste van Europa, opgeheven. Alle werknemers zijn ontslagen en per augustus kan de huur niet meer betaald worden.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie