HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Passie op het Platteland-prijs voor ColumBus
15-05-2013
De onderwijsservicebus van de Zeeuwse Bibliotheek wint in de categorie ‘Leefkwaliteit op het platteland en diversificatie plattelandseconomie’.
Juryvoorzitter Hester Maij reikte tijdens een bijeenkomst in Baarn in totaal drie prijzen plus een publieksprijs uit aan projecten die in het kader van het Plattelandsontwikkelingsprogramma 2007-2013 met financiële steun van de Europese Unie zijn uitgevoerd. De projecten werden gerekend tot de meest succesvolle, inspirerende, bijzondere of innovatieve projecten op het platteland. Voor de prijswinnaars was er een plaquette plus een bedrag van 2000 euro.

De ColumBus is een concept van de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg waarbij de traditionele bibliotheekbus vervangen werd door een multifunctionele biblioservicebus. De bus richt zich op gebruikers in kleine dorpen, met extra aandacht is voor het gebruik door scholieren. Samen met scholen zijn programma’s gemaakt voor de jeugd die op zes werkplekken in de bus hiermee aan de slag kunnen.

De Zeeuwse Bibliotheek realiseerde de ColumBus in samenwerking met dertig partners uit welzijn, zorg, educatieve sector, bedrijfsleven, onderwijs, culturele sector die mede hebben gefinancierd en/of inhoudelijk meedenken over het aanbod. De bus is behalve met boeken toegerust met onder meer computers, schermen voor films en presentaties en een grote Microsoft surface waar vier kinderen tegelijk interactief tafel met speciaal ontwikkelde onderwijssoftware kunnen leren. De bibliobus fungeert tevens als verkooppunt voor postzegels, OV-chipkaart servicepunt en heeft een baliefunctie en internetmogelijkheden.

De ColumBus kwam voor de subsidie van de Europese Unie in aanmerking omdat de bus een bijdrage levert aan de leefbaarheid in kleinere kernen voor de jeugd en de ouderen. De jury van de POP-prijs vindt daarnaast dat de bus een voorbeeld is voor toepassing in andere gebieden.

Het Plattelandsontwikkelingsprogramma 2007-2013 (POP2) zet in op een leefbaarder, groener en vitaler buitengebied in Nederland. Het ministerie van Economische Zaken, de twaalf provincies en de Europese Unie stellen daarvoor geld beschikbaar.

Dit jaar werd voor de tweede keer de Passie Op het Platteland-prijs uitgereikt, om aandacht te vestigen op plattelandsprojecten die gefinancierd zijn binnen het Nederlandse Plattelandsontwikkelingsprogramma 2007-2013 met een bijdrage van de Europese Unie. De organisatie van de verkiezing van de Passie op het Platteland-prijs vindt plaats onder auspiciën van het Comité van Toezicht POP Nederland en in handen is van het Regiebureau POP, Netwerk Platteland, het ministerie van Economische Zaken en de twaalf provincies.

Zie ook dit eerdere bericht.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie