HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Koninklijke Bibliotheek en Nationaal Archief krijgen 'Wikipedian in Residence'
16-05-2013
De Koninklijke Bibliotheek (KB) en het Nationaal Archief (NA) gaan een zogeheten 'Wikipedian in Residence' aanstellen, die de verbinding moet gaan leggen tussen de collecties van de KB en het NA en hergebruik van deze content op Wikipedia, Wikimedia Commons en Wikisource.
De Koninklijke Bibliotheek spreekt in een persbericht van een primeur omdat beide organisaties de eerste Nederlandse erfgoedinstellingen zullen zijn die een ‘Wikipedian in Residence’ aanstellen. Zij treden hiermee in de voetsporen van buitenlandse instellingen als het British Museum, The Museum of Modern Art (MoMA) en The Smithsonian Institution.

De Wikipedian in Residence zal actief zijn in projecten en evenementen die de samenwerking tussen de KB, het  NA en de Wiki-gemeenschap moeten uitbouwen en versterken. De werving van een ervaren Wikipedian start eind mei en hij/zij zal voor ongeveer negen maanden ‘in huis’ bij de KB en het NA komen.

De Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief schrijven bij wijze van toelichting in het persbericht: 'Al jaren digitaliseren KB en NA veel van hun papieren bezit en bieden dit online aan, vooral via hun eigen websites. Om hun collecties en de informatie daarin onder de aandacht te brengen van een zo breed mogelijk publiek, willen de KB en het NA meer materiaal openstellen voor Wikipedia. (...) Beide nationale instellingen werken hiervoor samen met Wikimedia Nederland, de vereniging die Nederlandse vrijwilligers aan Wikipedia en verwante Wiki-projecten ondersteunt.'  De Wikipedian in Residence moet hierbij een belangrijke coördinerende rol spelen.

KB en NA organiseren op zaterdagmiddag 8 juni - in samenwerking met Wikimedia Nederland - een zogeheten 'achter de schermen evenement' voor alle vrijwilligers die aan de Nederlandstalige Wikipedia en aanverwante Wiki-projecten werken.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

jan de waal
20-5-2013 15:12
Wikipedia is voor veel mensen al de studiezaal van een bibliotheek. Laten we daar aub aan meewerken en niet wachten tot 2015 als we samen gaan met de KB.
Prima dat de KB dit gaat stimuleren.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie