HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nieuw Vlaams crowdfundingplatform voor boeken en conserveringsprojecten erfgoedbibliotheken
16-05-2013
De Vlaamse Erfgoedbibliotheek en het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) gaan samenwerken in een project dat de zoektocht naar alternatieve financiering via crowdfunding tot doel heeft.
Via het crowdfundingexperiment willen het Vlaams Fonds voor de Letteren en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek onderzoeken of deze methode voor de cultuursector een aanvullend alternatief kan vormen. Behalve het realiseren van concrete projecten beogen beide organisaties met de pilot duidelijker te krijgen wat de voorwaarden zijn om alternatieve financiering in de vorm van crowdfunding te laten slagen.

Het gemeenschappelijke crowdfundingplatform voor boeken en letteren moet dit najaar van start gaan.

Beide organisaties roepen 'iedere geïnteresseerde Vlaming' met plannen voor projecten die in aanmerking komen voor crowdfunding op deze in te dienen. De organisaties maken daarbij een onderscheid tussen twee soorten projecten: financiering van nieuwe boeken en conserveringsprojecten door erfgoedinstellingen.
Projectvoorstellen voor nieuwe boeken dienen gestuurd te worden naar crowdfunding@vfl.be. Kandidaten moeten toelichten welk project ze precies willen lanceren, wie de doelgroep is, welke inspanningen ze zullen leveren om een potentieel publiek te mobiliseren, hoeveel financiering ze denken nodig te hebben, en een summiere, maar realistische begroting.
Organisaties en instellingen die een conserveringsproject binnen hun erfgoedbibliotheek willen laten financieren, kunnen de Vlaamse Erfgoedbibliotheek contacteren via info@vlaamse-erfgoedbibliotheek.be.

De uiterste inzenddatum voor projectvoorstellen is zondag 16 juni 2013 om middernacht.

Een jury van professionals zal maximaal tien projecten selecteren die bij de lancering van het crowdfundingplatform in september worden voorgesteld. Het VFL zal vijf projecten rond nieuwe boek(en)initiatieven intensief begeleiden, de Vlaamse Erfgoedbibliotheek zal hetzelfde doen voor vijf erfgoedbibliotheken. Ze doen dit niet alleen om de gewenste financiering rond te krijgen, maar ook om een zo groot mogelijke crowd te mobiliseren en het voorgestelde project effectief te helpen realiseren, liefst op een zo efficiënt, professioneel en succesvol mogelijke manier. De resultaten van dit experiment zullen het VFL en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek via de minister achteraf ook delen met de andere actoren in de sector.

De samenwerking tussen de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en het Vlaams Fonds voor de Letteren in het kader van het crowdfundingsproject is mede tot stand gekomen op instigatie van Vlaams Minister van Cultuur Joke Schauvliege.

Meer informatie over het indienen van voorstellen voor de conserveringsprojecten is te vinden op de website van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie