HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Jeugdbus KopGroep Bibliotheken in gebruik genomen
17-05-2013
Doklab ontwikkelde voor de bus het programma Boekbuster.
Jeugdbus KopGroep Bibliotheken in gebruik genomen
Sinds afgelopen maandag 13 mei rijdt er een jeugdbibliobus van KopGroep Bibliotheken door woonkernen met minder dan 6000 inwoners in de Noordkop, onder andere  in Westerland, Petten, Slootdorp, Hippolytushoef, Callantsoog, Schagerbrug en Lutjewinkel. De rijdende jeugdbibliotheek doet volgens een driewekelijks rooster basisscholen aan en staat daar een dag of dagdeel voor de deur, langer dan voorheen het geval was met de bibliobus, die beperktere statijden kende. Hierdoor kan in samenwerking met de scholen uitgebreider uitvoering worden gegeven aan educatieve taken. Alle groepen van de school kunnen gebruikmaken van deze bus, evenals ouders met peuters. Kinderen van de scholen kunnen gebruik maken van de bus, zowel binnen als buiten schooltijd.

De jeugdbus vervangt de huidige bibliobus en de jeugdafdelingen van de bibliotheken van Zijpe (gemeente Schagen) en Wieringen.
Als gevolg van bezuinigingen, waartoe de gemeente Hollands Kroon in 2012 besloot, zullen met ingang van 2014 drie bibliotheekvestigingen in de gemeente gesloten worden. De subsidie wordt na 2014 ruim gehalveerd.
In overleg met de gemeente heeft de bibliotheek bij wijze van alternatief gekozen voor een combinatie van plug-in bibliotheken, inlever- en afhaalpunten en de jeugdbus. Een woordvoerder van de bibliotheek: 'Uit onderzoek was ons gebleken dat de eerder functionerende bibliobus vooral gebruikt werd door kinderen en minder door volwassenen en ouderen. Dus hebben we besloten de sluiting van de drie vestigingen in Hollands Kroon op te vangen door voor de jeugd een specifieke jeugdbus in te zetten, voor volwassenen in verschillende kernen plug-in bibliotheken in te richten en minder mobiele ouderen te bedienen met inlever- en afhaalpunten en een bezorgdienst. We verwachten dat het werkgebied van de jeugdbus in de toekomst (waarschijnlijk volgend jaar) nog uitgebreid zal worden naar andere gemeenten.

Jeugdbus KopGroep Bibliotheken Jeugdbus KopGroep Bibliotheken 2

De jeugdbus heeft twee verdiepingen. KopGroep Bibliotheken spreekt van een landelijke primeur omdat het de eerste bibliobus in Nederland is die op de bovenverdieping ruimte biedt om met nieuwe media aan het werk te gaan. Op de standplaats gaat de bovenste verdieping hydraulisch omhoog. De bus is helemaal ingericht voor kinderen. De benedenverdieping is gevuld met jeugdboeken, tijdschriften en dvd’s. Op de bovenverdieping is ruimte waar kinderen zelfstandig of in groepsverband kunnen werken. Hier worden ook de educatieve programma’s voor het basisonderwijs uitgevoerd. Door sponsoring van de Rabobank en subsidie van de provincie Noord-Holland beschikt de bus over een moderne multitouch-tafel en 25 iPads met programma’s rond leesbevordering. Als dank kan de Rabobank een aantal dagen per jaar gebruik maken van de jeugdbus.

Jeugdbus KopGroep Bibliotheken 3 Jeugdbus KopGroep Bibliotheken 4

Op verzoek van KopGroep Bibliotheken werd er door Doklab een applicatie voor de multitouch-tafel ontwikkeld, het programma Boekbuster. In deze applicatie kunnen kinderen samen of alleen iets vertellen over de boeken die ze gelezen hebben. Op deze manier kunnen ze een boekbespreking houden. Doordat er een rechtstreekse koppeling is met het bibliotheeksysteem hoeven de kinderen alleen maar hun bibliotheekpas te scannen en kunnen ze kiezen uit hun eigen leengeschiedenis. Met simpele vragen worden de kinderen gestimuleerd om na te denken over het boek dat ze gelezen hebben. De ingevulde gegevens worden (anoniem) opgeslagen en kunnen later gebruikt worden om suggesties te geven voor vergelijkbare boeken. Als alle vragen zijn beantwoord kunnen de kinderen een collage maken over hun boek. Ze kunnen daarbij kiezen uit verschillende achtergronden en talrijke illustraties. Zo kunnen ze het gelezen boek zelf eenvoudig illustreren. Door actief bezig te zijn worden kinderen zich beter bewust van het verhaal, aldus de ontwikkelaars van Doklab. Daardoor zijn ze ook gemotiveerd om andere kinderen over te halen het boek ook te lezen.

Jeugdbus KopGroep Bibliotheken 5

De buitenkant van de jeugdbus, die oogt als een stripboek, is ontworpen door de Helderse kunstenaar Monique Dozy. Alle illustraties op de bus verwijzen naar onderwerpen die in kinderboeken te vinden zijn.

Beelden van de ingebruikname van de bus zijn te zien in deze reportage van Schagen TV. Zie ook de reportage van RTV Noord-Holland.

Zie ook dit eerdere bericht.

Foto´s met dank aan KopGroep Bibliotheken


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie