HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Tweede Bibliotheek op school in Maastricht
24-05-2013
De nieuwe schoolbibliotheek krijgt een plek in Centre Manjefiek Malberg.
Aanstaande dinsdag 28 mei opent gedeputeerde Noël Lebens in de tweede Bibliotheek op school in Maastricht. In de gemeente worden in het schooljaar 2012-2013 door Centre Céramique twee volwaardige bibliotheekvoorzieningen voor de kinderen gerealiseerd. Na basisschool Scharn krijgen de basisscholen Markus en Het Palet, beide gevestigd in Centre Manjefiek Malberg, een schoolbibliotheek volgens het nieuwe concept.

‘Binnen het integraal educatief concept van een Integraal Kindcentrum (IKC) past een “schoolbibliotheek nieuwe stijl” perfect’, aldus de bibliotheek op haar website. ‘Zeker nu steeds meer bibliotheken sluiten, is het van belang dat kinderen gestimuleerd worden om meer te gaan lezen en … het is een kans voor de bibliotheek om het begrip bibliotheekvoorziening een nieuwe invulling te geven. De functie van wijkbibliotheken wordt zo omgebouwd. Het grote voordeel van de Bibliotheek op school is dat er geen enkele drempel meer is voor kinderen. Ze kunnen gemakkelijk aan leesboeken komen en worden daarbij gestimuleerd en geholpen door vrijwilligers, leerkrachten en bibliothecarissen. Het leesgedrag van de kinderen wordt gemonitord en waar nodig wordt de collectie aangepast. Ook worden de kinderen begeleid in hun mediagedrag en mediawijs gemaakt.

Bibliothecarissen zijn bijgeschoold tot leesconsulent en mediacoach en leerkrachten zijn bijgeschoold tot leescoördinator. Vier uur per week is een leesconsulent van de bibliotheek aanwezig en werkzaam in de school. De school en bibliotheek gaan intensief samenwerken op het gebied van lezen, taalontwikkeling, mediawijsheid en ouderparticipatie’, aldus de bibliotheek.

Dankzij steun van de Provincie Limburg konden provinciebreed tot nu zo’n 55 schoolbibliotheken gerealiseerd worden; ook het project binnen de basisscholen Markus en Het Palet kwam mede tot stand door een provinciale subsidie.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie