HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Tropeninstituut ontmanteld wegens bezuinigingen
28-05-2013
De bibliotheek van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) moet per 1 augustus sluiten als gevolg van bezuinigingen door de rijksoverheid. Voor de collectie wordt nog gezocht naar een goed onderkomen, maar een deel verdwijnt mogelijk in de papiercontainer.
Uit berichtgeving door de Volkskrant blijkt dat een commissie onder leiding van KB-directeur Bas Savenije de KIT-bibliotheek zo goed mogelijk probeert te redden. Voor een deel van de collectie, die 900.000 boeken, kaarten, tijdschriften en andere documenten omvat (ongeveer 10 kilometer aan documenten), geldt een 'publieke zorgplicht' door de overheid en zal derhalve bewaard moeten blijven. Het gaat dan om het materiaal van voor 1950, dat ongeveer een tiende van de totale collectie uitmaakt. Voor het resterende deel van de collectie wordt gezocht naar mogelijkheden om het onder te brengen bij met name universiteitsbibliotheken. Lukt dat niet, dan zal het materiaal moeten worden 'gerecycled'. 'Deelcollecties die in bruikleen zijn, of geschonken, worden aangeboden voor retour. Stukken met grote erfgoedwaarde, zoals "boekbanden met autografen van historische personen", worden uit de verzameling gehaald en apart gehouden. Het grootste deel van de collectie wordt om niet aangeboden aan collega-instellingen als universiteiten, of aan de landen waar ze over gaan, zoals Ghana,' aldus de Volkskrant.

Van verschillende zijden is met ontzetting gereageerd op de mogelijke vernietiging van grote delen van de KIT-bibliotheek, onder anderen door Tommy Wieringa in zijn column 'Barbarij' en door historicus Han van der Horst op Joop.nl.

Volgens het Noordhollands Dagblad heeft in ieder geval het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) in Leiden al belangstelling getoond om het materiaal van voor 1950 over te nemen.

De publieksbibliotheek van het KIT, de zogeheten Museumbibliotheek, ook wel het Kenniscentrum van het Tropenmuseum genoemd, gehuisvest in het Tropenmuseum, moest april vorig jaar al sluiten.
Als gevolg van de bezuinigingen verdwijnen 32 van de 33 arbeidsplaatsen bij de KIT-bibliotheek.

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen meldt op zijn website dat de 'minimaal noodzakelijke reorganisatie' betekent dat in het totaal bij het instituut circa 90 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen. Deze reorganisatie is ingegeven door het feit dat het ministerie van Buitenlandse Zaken de structurele financiering zal gaan stoppen. Het KIT zoekt een oplossing in het samengaan van het Tropenmuseum met het Volkenkundig Museum in Leiden en het Afrikamuseum in Berg en Dal in één museum voor wereldculturen. De kennisafdelingen van het KIT op het gebied van duurzame economische ontwikkeling, gender, gezondheid en educatie en infectieziekten moeten zich op meer commerciële basis gaan bedruipen.
'De bezuinigingen betekenen helaas dat de KIT Bibliotheek gesloten gaat worden (per 1 augustus a.s.). Voor de grote collecties, waaronder de unieke papieren erfgoedcollectie, wordt een goed onderkomen gezocht,' aldus het KIT.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (2)

Fred Verberg
3-10-2013 17:57
 Ik vind deze situtaite werkelijk ten hemel schrijend,
Ik ben in staat een zeer beperkt aantal boeken in mijn huis op te slaan. Maar daar blijft het dan ook bij!
P. Koops
6-10-2013 22:25
Zonde dat die bibliotheek verdwijnt! Maar boeken in de papiercontainer is natuurlijk nooit de oplossing - breng ze dan tenminste naar een tweedehands boekenwinkel, zodat boeken de kans krijgen gered te worden door geïnteresseerd publiek.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie