HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Lees Meer was succesvol
31-05-2013
De campagne van de bibliotheek bracht bijna 50.000 klanten aan het e-book lezen.
Morgen, 1 juni, stopt de e-bookcampagne van de bibliotheek Lees Meer. Stichting Bibliotheek.nl spreekt in een persbericht van een groot succes : ‘in nog geen halfjaar tijd hebben zich bijna 50.000 mensen aangemeld! Ook is het imago van de bibliotheek verbeterd. Het is nu tijd voor de bibliotheek om een volgende stap te zetten op het gebied van e-books.’

De afgelopen maanden bood de bibliotheek e-books aan via de tijdelijke dienst Lees Meer, die bedoeld was om de klant aan het e-book lezen te krijgen. Bijna 50.000 mensen zijn aan het lezen geslagen. Maar ook voor wat betreft de beeldvorming was de campagne succesvol: de bibliotheek gaat met haar tijd mee en ook niet-leden houden er een positief beeld aan over. Aldus de belangrijkste conclusie van de effectmeting die onderzoeksbureau Blauw Research in opdracht van Stichting Bibliotheek.nl heeft gedaan.

Voorts bleek uit het onderzoek dat een kwart van de Nederlanders heeft kennisgenomen van de campagne; 40% van de bibliotheekleden en 18% van de niet-leden geeft aan ten minste een van de campagne-uitingen te hebben gezien. Nederlanders vinden de campagne duidelijk, passend bij de bibliotheek en geloofwaardig. Bijna de helft van de mensen die de campagne heeft gezien praat erover, bezoekt de website, informeert bij de bibliotheek of meldt zich aan.

Het stopzetten van Lees Meer betekent niet het einde van de betrokkenheid van de bibliotheek bij het e-book. De bouw van een e-bookplatform is begonnen. Daarmee wordt een groot aantal recente e-books op een klantvriendelijke manier beschikbaar stellen, in eerste instantie alleen aan bibliotheekleden. Voor leden en niet-leden is er via deze website bovendien een aanbod klassiekers te downloaden van de eBooks eregalerij.

Zie ook dit eerdere bericht.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (4)

Nanno Nanninga
31-5-2013 11:46
Mooi dat BNL het zelf een succes vindt. Belangrijke vraag: zijn er nu ook meer bibliotheekleden bijgekomen? Dat zou mooi zijn, maar dat zie ik in het bericht niet terug. En 50.000 aanmeldingen op Leesmeer is veel, maar op het totaal van het landelijke aantal bibliotheekleden is het een schijntje. Hebben die 50.000 mensen ook echt een e-book op die manier gelezen?
Goed voor het imago? Misschien wel, maar feit is dat het vanaf 1 juni weer uit de lucht is en er dus voorlopig weer bijna niets op dit gebied te bieden is door de bibliotheek.
Ik ben geen zuurpruim of negatieveling, maar ik vind wel dat we als branche nog steeds achterlopen op dit gebied en daarom nog veel te vaak "nee" moeten verkopen.
Edwin
31-5-2013 15:49
 Ik ben het met je eens Nanno. Je krijgt al snel het stempel negatief te zijn, maar ik vind het gewoon belangrijk dat het beeld compleet is. Het is prachtig als het een succes is, maar als je de site wilde bekijken ontkwam je niet aan een aanmelding. Ik meldde mezelf ook aan, maar keer er niet meer naar om, zoals ik ook vaak apps download en die meteen weer verwijder. Uiteindelijk wil je vooral weten of de dienst ook echt gebruikt is, lijkt me. Dat is ook meetbaar toch?

Als het dan echt een succes is kun je er verder mee gaan, was het dat niet; dan heb je het in ieder geval geprobeerd en kun je het geld en energie in andere zaken steken...
Mark Deckers
31-5-2013 16:08
Het had mij logischer geleken LeesMeer in de lucht te houden tot het volgende platform klaar is.Het zou prettig zijn om een toelichting te krijgen waarom we nu stoppen voordat we iets anders hebben?

Nico Dijkshoorn verzuchtte bij Biblioplaza - val mij niet lastig met uw platformproblemen of uw rechten maar regel het. Ik laat het daar maar even bij.

Ik kopieer voor jaarplan 2014 maar alvast de zinsnede uit mijn jaarplan 2013: "Na veel tegenslag in voorgaande jaren met rechten en platforms, zal blijken dat het komende jaar, het jaar van de doorbraak van e-books is. Het is zaak hier voldoende budget voor te reserveren." 
Nanno Nanninga
4-6-2013 07:47
Wegens succes gesloten!

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie