HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Hoop voor bibliotheekvoorziening in Druten
03-06-2013
Bibliotheek en gemeente gaan in gesprek over nieuwe vormen van dienstverlening.
Afgelopen vrijdagmiddag 31 mei ontving Wethouder Michel Lepoutre in de Bibliotheek Druten, een vestiging van Bibliotheek Rivierenland, ruim 1400 handtekeningen uit handen van vijf bibliotheekleden die elk een generatie van de menselijke levensloop vertegenwoordigen. Lepoutre gaf bij die gelegenheid aan dat hij niet van plan is de bibliotheek te sluiten, zo laat de Bibliotheek Rivierenland in een persbericht weten. Hij is voornemens samen met de Bibliotheek Rivierenland op zoek te gaan naar eigentijdse vormen van bibliotheekvoorzieningen. De alternatieven voor de bibliobus, die per 1 juli verdwijnt, zijn hier voorbeelden van.

De bibliotheek: ‘De handtekeningen werden begin dit jaar verzameld bij een actie tegen het B&W-besluit van de gemeente Druten om de samenwerking met Bibliotheek Rivierenland te beëindigen. Na bekendmaking van het besluit, vreesden veel Drutenaren voor het verdwijnen van de bibliotheek. De ophef ontstond net nadat Bibliotheek Rivierenland haar nieuwe visie en plannen voor de toekomst gepresenteerd had. Bibliotheek Rivierenland wil graag fungeren als een spin in het lokale web. Daarbij oefent de bibliotheek vijf functies uit, en richt de organisatie zich zowel op de individuele ontwikkeling van burgers als op het bevorderen van de gemeenschap en de vorming van community’s.

Als gevolg van een krimp in de subsidiebijdragen en vanwege de modernisering van het bibliotheekwerk stopt vanaf 1 juli de bibliobus in de gemeente Druten. Bibliotheek Rivierenland heeft de busleden door middel van een persoonlijk schrijven op de hoogte gebracht van het opheffen van de haltes. Bibliotheek Rivierenland is er alles aan gelegen om klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn. Zeker nu de organisatie op basis van de nieuwe visie in heel Rivierenland hard werkt aan het uitbreiden van de dienstverlening vanuit haar vestigingen. Een bus die slechts tijdelijk aanwezig is past niet in de nieuwe visie en de kosten en baten van deze vorm van dienstverlening zijn niet meer in balans. Bibliotheek Rivierenland en de gemeente zijn in gesprek over alternatieve vormen van dienstverlening en hebben al overeenstemming bereikt over het inrichten van enkele haal- en brengpunten verspreid over de gemeente.

Er wordt onder andere onderzocht of er in de kernen Horsen en Deest mogelijkheden zijn voor haal- en brengpunten. Via internet bestelde materialen kunnen daar dan opgehaald en teruggebracht worden. Met de gemeente en het basisonderwijs is Bibliotheek Rivierenland in gesprek over het leveren van diensten op het gebied van leesbevordering en mediawijsheid voor de jeugd op de scholen. Met het programma Bibliotheek op school wil Bibliotheek Rivierenland collecties op scholen plaatsen en scholen helpen met deskundigheidsbevordering en het aanleren van goede informatievaardigheden bij de jeugd’, aldus de bibliotheek.

Zie ook dit eerdere bericht over de Bibliotheek Druten.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie