HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nieuwe dienst voor huren e-books
04-06-2013
Onlangs is eboektehuur.nl gelanceerd, een website via welke voor variabele periodes en tegen verschillende tarieven e-books gehuurd kunnen worden. 
De webshop eboektehuur.nl is opgezet door het Bredase bedrijf ClusterEffect, dat gespecialiseerd is in de productie, distributie en verkoop van e-books.

Via eboektehuur.nl zijn op dit moment zo'n 800 titels beschikbaar. In het totaal worden er momenteel in Nederland via het CB ruim 20.000 titels als e-book aangeboden.

Han Peeters van ClusterEffect wil met de gespecialiseerde website de e-books die gehuurd kunnen worden meer onder de aandacht brengen. Sinds oktober vorig jaar biedt het CB aan uitgevers en boekverkopers de mogelijkheid om e-books te verhuren, maar daar wordt nog weinig gebruik van gemaakt. Volgens de initiatiefnemers zijn consumenten best bereid te betalen voor e-books, mits deze maar laag genoeg geprijsd zijn, vandaar de mogelijkheid e-books te huren tegen lage bedragen. Volgens het Nationale Boekenblog is het initiatief  'mede ingegeven doordat veel bibliotheken hun poorten sluiten.' Peeters: 'Ik ben ervan overtuigd hiermee een stap naar de toekomst te hebben gezet en dat over enkele jaren vrijwel alle e-boeken te huur worden aangeboden.'

Voor de verhuur bestaan negen termijnen: 1, 5 of 10 dagen, 2 of 3 weken en 1, 3, 6 en 12 maanden. Uitgevers van e-books bepalen zelf welke huurperiodes worden aangeboden en tegen welke huurtarieven. De tarieven lopen uiteen van 0,99 tot 7,95 euro, afhankelijk van de huurperiode en de titel. Zo gelden voor titels van Arnon Grunberg twee huurtermijnen: 1 dag of 5 dagen voor respectievelijk 0,99 en 2,99 euro.
De e-books zijn na betaling toegankelijk via een online reader in de browser van de gebruiker (en zijn dus niet geschikt voor e-readers) en na het verlopen van de huurperiode is het e-book niet meer toegankelijk.

Zie ook de blogpost 'De retailer versus de bibliotheek: streaming ebooks huren of lenen?' van Raymond Snijders.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

jan Crienen
5-6-2013 11:16
E- books te huur maar NIET geschikt voor de e-readers............  ik kan  er maar niet aan ''wennen" . Veel (potentiele) bibliotheekleden trouwens ook niet gezien de vragen die ik over e-books aan de balie krijg. 

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie