HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nominatie Nederlands anti-dyslexie lettertype voor INDEX Award
07-06-2013
De prijs wordt beschouwd als de Nobelprijs onder de designprijzen.
Dyslexie, het lettertype van grafisch vormgever Christian Boer is genomineerd voor de INDEX Award. Met een prijzenpakket van 500.000 euro is deze internationale onderscheiding ’s werelds grootste en belangrijkste designprijs.

Het genomineerde lettertype is speciaal ontworpen voor mensen met dyslexie. Door het speciale ontwerp kunnen dyslectici individuele letters beter van elkaar onderscheiden en duidelijker zien waar een zin begint en eindigt. Dit resulteert in minder leesfouten en minder moeite met lezen.
Ontwerper Christian Boer - zelf dyslectisch - ontwikkelde Dyslexie als afstudeeropdracht aan de kunstacademie in Utrecht. Na het winnen van de Smart Future Minds Award nam het gebruik van het lettertype een grote vlucht en wordt inmiddels internationaal toegepast. Er worden niet alleen boeken met het lettertype uitgegeven, het is ook beschikbaar op e-readers en tablets en wordt gebruikt door bedrijven als Shell, Pixar en Nintendo.

Christian Boer: ‘Het is een geweldige erkenning dat Dyslexie is genomineerd voor een INDEX Award. Deze prijs wordt binnen mijn vakgebied gezien als de Nobelprijs onder de designprijzen, de nominatie is dan ook een grote eer.’

De INDEX Award wordt om de twee jaar toegekend. De onderscheiding is in het leven gesteld om ontwerpen te belonen waarmee de kwaliteit van leven verbeterd wordt. Winnaars van eerdere edities waren onder andere het Chulha kooktoestel van Philips, de elektrische sportwagen van Tesla en iTunes van Apple. De winnaars van 2013 worden later dit jaar bekendgemaakt in Kopenhagen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie