HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Vlaamse ouders bedenken leesprojecten
10-06-2013
Tot de bekroonde initiatieven behoort het voorlezen op school door (groot)ouders.
Behalve leerkrachten dragen ook ouderverenigingen een steentje bij aan de boekencultuur op school. Naar aanleiding van een oproep via de ouderkoepel VCOV zonden verschillende ouderraden hun leesproject op school in, zo bericht Boek.be. ‘Sommige ouders werken ambitieuze initiatieven uit zoals een tweedehandsboekenmarkt of een leespaleis. Daarnaast vult Boek.be ook de klasbibliotheek met de juni-actie Cadeautips voor de juf of meester.’

De oproep tot het inzenden van leesprojecten leidde tot een groot aantal initiatieven, zoals dat van Els Van Pottelberge, van Basisschool Klim-Op Sint-truiden: ‘Op onze school doen we aan ouderlezen. Een keer per week komen enkele (groot)ouders naar de klas om in kleine groepen te lezen. Achteraf lossen de kinderen samen met de ouders enkele vragen op. Dan is er ook nog het tandemlezen. Bij dat project nemen de oudste kinderen de jongste leerlingen onder hun vleugels nemen om samen te lezen. De school moedigt ook ouders aan om dagelijks (voor) te lezen met hun kinderen, dankzij een leeskaart.’ Meer winnende initiatieven zijn hier te vinden.

Het is in Vlaanderen gebruikelijk dat leerlingen hun onderwijzer(es) een attentie – meestal chocolade of een zeepje – geven. Boek.be geeft daarom als alternatief boeken als cadeautips, ook om tegen korting de klasbibliotheek aan te vullen. Op Boekenbeesten.be vinden lezertjes titels voor de juf en voor de kinderen zijn er zomerboeken voor de vakantie.

Naar aanleiding van Jaar van het Voorlezen lanceerde Boek.be een Boekenbeestenkaart, verkrijgbaar bij onder andere boekhandel en bibliotheek. Hiermee wil Boek.be iedereen aanmoedigen om kinderen een boek cadeau te doen op de traditionele cadeaumomenten, zoals het communie- of lentefeest. De kaart, die in heel Vlaanderen verspreid wordt, geeft korting op kinderboeken bij cadeaumomenten en op beestige uitstapjes.

Zie ook dit eerdere bericht.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie