HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nieuw Gronings project: Vakantielezen
12-06-2013
Ruim 3000 kinderen doen mee aan het initiatief van de bibliotheken in de provincie.
Deze zomer doen ruim 3000 basisschoolleerlingen in de provincie Groningen mee aan het project Vakantielezen van de bibliotheek. Zij worden gestimuleerd om ook in de vakantie te blijven oefenen met lezen zodat hun leesvaardigheid op peil blijft.

In het kader van het project Vakantielezen komen de komende weken ruim 150 groepen van Groningse basisscholen, in totaal 3137 kinderen, op bezoek in een van de bibliotheken in de provincie. Tijdens het bezoek kiezen de leerlingen een aantal boeken uit om tijdens de zomervakantie te lezen. Na de vakantie bezoekt een bibliotheekmedewerker de groep op school en krijgen alle kinderen een diploma.

De kinderen oefenen hun leesvaardigheid gedurende het schooljaar, maar tijdens de zomervakantie wordt vaak veel minder gelezen. Uit onderzoek is gebleken dat door deze leesstilstand van ruim twee maanden de technische en begrijpende leesvaardigheid flink achteruit kunnen gaan. Vooral de beginnende lezers uit groep 3 krijgen te maken met deze zogenoemde ‘zomerdip’. De Groningse bibliotheken hebben het initiatief genomen om hier samen met basisscholen en ouders verandering in te brengen. Vakantielezen is bedoeld om de zomerdip te voorkomen, maar ook om te laten zien dat lezen altijd en overal leuk kan zijn, ook in de vakantie.

Ook kinderen die niet met school meedoen, kunnen deelnemen aan Vakantielezen. In alle Groningse bibliotheken kunnen zij zich aanmelden en direct beginnen. In elke bibliotheek hangt een Boekenmeter waarop bijgehouden wordt hoeveel boeken alle deelnemers tijdens de zomervakantie lezen. Voor elk boek dat gelezen wordt, kunnen kinderen een sticker op de Boekenmeter plakken.

Overigens worden door bibliotheken elders in het land vergelijkbare projecten en zomerleesprogramma's georganiseerd, zoals in Bibliotheek Zuid-Kennemerland en Bibliotheek aan de Vliet, en het project 'Duik met een boek de zomer in'  van Biblioplus.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie