HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Oss start project ´Wijsheid in crisistijd´
13-06-2013
Onlangs is in Bibliotheek Oss het project ´Wijsheid in crisistijd´ van start gegaan, bedoeld om ´iedereen die op een of andere manier geraakt wordt door de crisis´ inspiratie en veerkracht te bieden in tijden van onzekerheid.
Bibliotheek Oss schrijft over de achtergrond van het project: 'Het zijn onzekere tijden. En dat merken veel mensen, van jong tot oud. De werkloosheid stijgt, de kans op een vaste baan neemt af, een huis kopen wordt steeds moeilijker en het leven wordt duurder. Om niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar om veerkrachtig te blijven, dat vraagt wijsheid. Veel denkers in het heden en het verleden dachten al na over hoe dat te doen, en de bibliotheekcollectie staat dan ook vol met pareltjes van wijsheid, humor, relativering en levenservaring. En wat is er nu mooier om daarover met elkaar in gesprek te gaan? Dat is het idee achter de reeks bijeenkomsten "Wijsheid in crisistijd".'

De bijeenkomsten zijn bedoeld voor iedereen die op een of andere manier geraakt wordt door de crisis: mensen die binnenkort werkloos worden, recent afgestudeerden die geen baan kunnen vinden, mensen die al langere tijd geen baan hebben, of juist mensen die wel werk hebben maar op een andere manier door de crisis geraakt worden.

In de reeks van tien bijeenkomsten staat tijdens elke bijeenkomst een thema centraal: dat kan een thema zijn naar aanleiding van een boek, een film of een documentaire. Deelnemers worden uitdrukkelijk uitgenodigd om zelf een bijdrage te leveren.

De twee uur durende bijeenkomsten vinden vanaf 3 juni 2013 één keer per drie weken plaats. De reeks wordt afgesloten op 13 januari volgend jaar.

Het project vindt zijn inspiratie onder andere in The School of Life van de Britse filosoof Alain de Botton en in de TEDx Talks.
Bibliotheek Oss startte vorig jaar ook het project 'Lezers van Stavast', tijdens welke door een groep van circa 40 deelnemers wekelijks een non-fictie boek gelezen werd en waaraan ook het idee ten grondslag lag van het delen van de leeservaringen naar aanleiding van boeken die iets zeggen over de waarden van deze tijd. 'Lezers van Stavast' krijgt ook dit jaar een vervolg.

Voor meer informatie over het project zie de website van 'Wijsheid in crisistijd'.

Onlangs werd in Engeland ook het door de Society of Chief Librarians (SCL) en The Reading Agency geïnitieerde project Reading well: Books on Prescription gelanceerd. Dit programma is niet helemaal vergelijkbaar met 'Wijsheid in crisistijd', maar ook hier is het idee dat het lezen van bepaalde boeken mensen die het geestelijk zwaar hebben  kan helpen tot bepaalde inzichten te komen en weerbaarder te worden. Books on Prescription richt zich daarbij meer op mensen die lijden onder een depressie, fobie en dergelijke. De boeken zijn geselecteerd door een groep van deskundigen en kunnen (ook op voorschrift van een arts) gratis geleend worden bij de bibliotheek. Binnen dit project loopt ook het deelprogramma Reading Well Mood-boosting Books. Aan het Books on Prescription-project wordt meegewerkt door verschillende medische organisaties, zoals de Royal Colleges of General Practitioners, Nursing and Psychiatrists, the Department of Health through its Improving Access to Psychological Therapies Programme (IAPT), the British Association for Behavioural and Cognitive Psychotherapies, The British Psychological Society and Mind.

Enigszins vergelijkbaar is ook de methode van de Britse organisatie The Reader Organisation, dat binnenkort een Vlaamse pendant krijgt. (Zie hierover ook dit artikel en dit radio-interview)

Zie ook dit bericht.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie